Masz podwyższony cholesterol? Koniecznie włącz te produkty do swojej diety

Mateusz Nowak
19.01.2021

Każda osoba mająca problemy z cholesterolem dobrze wie, że powinna ściśle stosować się do zaleceń dietetycznych – między innymi mocno ograniczyć spożywanie mięsa, tłuszczów odzwierzęcych czy produktów przetworzonych. To wcale nie oznacza, że dieta osób z podwyższonym cholesterolem musi być nudna, a tym bardziej niesmaczna. Istnieje wiele produktów, które są wręcz wskazane w takiej diecie, bo przyczyniają się do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu. Kilka smacznych, a przy tym łatwo dostępnych przykładów wymieniamy w naszym poradniku.

Jabłka

Warto włączyć je do diety przede wszystkim z uwagi na to, że są naturalnym i bardzo obfitym źródłem błonnika pokarmowego. Ten składnik jest wręcz niezbędny osobom z podwyższonym cholesterolem – nieprzypadkowo nazywa się go potocznie miotełką dla ludzkiego organizmu. Błonnik usuwa nadmiar tłuszczów, co ułatwia organizmowi zmniejszenie przyswajania cholesterolu.

Rada

Źródłem błonnika pokarmowego jest też pieczywo razowe i orkiszowe, otręby, borówki, jagody, suszone śliwki, porzeczki czy pietruszka.

Morskie ryby

Ryby odławiane z morza są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-3. Są one wskazane w diecie osób z podwyższonym cholesterolem, ponieważ w naturalny sposób obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, a podnoszą tego dobrego. Ryby morskie, które szczególnie korzystnie jest włączyć do swojego jadłospisu, to makrela, dorsz, łosoś, śledź i halibut. Można również sięgać po owoce morza.

Aronia

Najlepiej będzie włączyć ją do jadłospisu pod postacią pysznego soku z aronii. Ten owoc jest naturalnym źródłem antyoksydantów, które ograniczają zjawisko odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Aronia zawiera również ogromne ilości witaminy C i E, które wzmacniają naczynia krwionośne i tym samym redukują ryzyko miażdżycy.

Czosnek

Bardzo zdrowe i popularne w kuchni warzywo, które ma zbawienny wpływ na kondycję osób z podwyższonym cholesterolem. Czosnek jest źródłem allicyny, czyli substancji, która ma udowodnione działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także obniżające ciśnienie, co ma zbawienny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.