Ładunek glikemiczny to wskaźnik, który ułatwia planowanie posiłków podczas diety. Umiejętność określania ładunku jest szczególnie ważna u osób chorych lub narażonych na cukrzycę. Dzięki znajomości kilku zasad z nim związanych można spożywać posiłki bez obaw – sprawdź, na czym to polega.
Ładunek glikemiczny to wartość dotycząca posiłku zawierającego węglowodany. Określa ona wpływ spożytego pokarmu na poziom cukru we krwi. Wartość ta jest mylona dość często z indeksem glikemicznym, który określa, w jakim stopniu po spożyciu posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi. Jest to jednak wskaźnik orientacyjny: różne produkty jednego rodzaju różnią się przecież od siebie.
Aby obliczyć precyzyjnie wpływ konkretnych, spożywanych produktów na poziom naszego cukru, należy zastosować prosty wzór matematyczny, w którym mnożymy ilość węglowodanów (W) w produkcie przez indeks glikemiczny (IG) tego produktu. Otrzymaną wartość należy podzielić przez 100.
ŁG = W * IG / 100
Dieta oparta na produktach z niskim ładunkiem glikemicznym wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Nasz organizm trawi posiłki dłużej, dzięki czemu czujemy się bardziej syci i energiczni. Niski poziom cukru pozwala również na efektywniejsze spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń.
Na diecie niskoglikemicznej planuje się codzienne posiłki w taki sposób, aby ich spożycie nie spowodowało nagłych wahań poziomu cukru we krwi. To idealna dieta dla cukrzyków lub osób genetycznie narażonych na to schorzenie – pomaga w redukcji tkanki tłuszczowych i jest bezpieczna dla organizmu.
Porównywanie wartości indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG) pozwala na samodzielne wnioskowanie, jak dane produkty wpływają na nasz organizm. Przykładowo spożywanie warzyw, których obydwa indeksy oscylują na niskim poziomie, powoduje mały i powolny przyrost glukozy we krwi.
Tabelę określającą wartości IG i ŁG dla przykładowych produktów spożywczych znajdziesz na stronie https://dawidwozniakowski.pl/dieta/ladunek-glikemiczny/.
Artykuł partnera.