Jak odbudować prawidłową florę bakteryjną kobiecego układu moczowopłciowego?

Andrzej Winnicki
11.08.2022

Fizjologicznie, niemal 95% mikroflory pochwy stanowią bakterie kwasu mlekowego. Wszelkie wahania w składzie mikrobiomu pochwy mogą przyczyniać się do występowania  zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowo-płciowego. W przypadku nawracających dolegliwości problemem może być nieprawidłowy skład mikroflory w pochwie, która jest naturalną barierą dla drobnoustrojów chorobotwórczych powodujących infekcje w układzie urogenitalnym. W jaki sposób możesz odbudować prawidłową florę bakteryjną dzięki zastosowaniu synbiotyku? Wyjaśniamy. 

Przyczyny zaburzeń flory bakteryjnej

Niemal każda kobieta choć raz doświadczyła w swoim życiu problemów z układem moczowo-płciowym. W wielu wypadkach, mimo wyleczenia pierwotnej przyczyny, problemy natury urogenitalnej nie ustępują. Nawracające infekcje mogą być spowodowane takimi czynnikami jak stres czy nieprawidłowa dieta, ale mogą występować w okresie okołomenopauzalnym czy w trakcie antybiotykoterapii. 

Problemy z infekcjami i nieprawidłową florą bakteryjną dotyczą także kobiet, które często korzystają z basenów, jacuzzi czy stosują agresywne środki do higieny intymnej. Najczęściej za infekcje odpowiadają bakterie z rodzaju StaphylococcusEnterococcus spp oraz Escherichia coli, a skutkiem tego jest m.in. obniżenie pH w pochwie. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest zastosowanie synbiotyku, który w swoim składzie zawiera bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz prebiotyk. Choć bakterie probiotyczne znajdziesz również w produktach spożywczych, to ich ilość oraz jakość może nie być wystarczająca do osiągnięcia pożądanego efektu. Korzystniejsze będzie sięgnięcie po synbiotyk, trilac® lady https://trilac.pl/trilac-lady-2/, którego szczepy zostały przebadane pod kątem skuteczności

Synbiotyk trilac® lady – składniki i ich działanie

Zadaniem synbiotyku ginekologicznego trilac® lady jest wsparcie w utrzymaniu właściwego pH. Preparat w formie twardych kapsułek zawiera 3 rodzaje bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus plantarum LB931Lactobacillus rhamnosus IMC 501 oraz Lactobacillus paracasei IMC 502, a także prebiotyk w postaci błonnika akacjowego - Fibregum™. Bakterie z rodzaju Lactobacillus przede wszystkim kolonizują dolny odcinek układu pokarmowego, skąd naturalnie przemieszczają się w kierunku pochwy. 

 

Czym w takim razie jest synbiotyk? W jego składzie obecne są:

- probiotyki, czyli wyselekcjonowane rodzaje bakterii kwasu mlekowego, które m.in. dzięki odporności na kwasy żołądkowe i sole żółciowe, mają zdolności adhezji i rozmnażania się w układzie pokarmowym. 

- prebiotyki, czyli składniki żywności, selektywnie pobudzające wzrost lub aktywność jednego, lub określonej liczby rodzajów bakterii w okrężnicy, korzystnie wpływających na zdrowie gospodarza. 

Synbiotyk jest więc kombinacją pre- i probiotyku, która wykazuje efekt synergistyczny. Wpływa więc na rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej poprzez pobudzanie probiotyków prebiotykami, hamując rozwój patogennej flory bakteryjnej jelit.

W kontekście dolegliwości urogenitalnych bakterie Lactobacillus wykazują również zdolność adherencji, czyli przylegania do nabłonka pochwy. W ten sposób tworzą barierę ochronną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, które mogą powodować infekcje, podrażnienia, upławy i przykry zapach. 

 

Bibliografia:

  1. Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2014, 95(3): 541-549. 
  2. Ruszkowski, J., Szewczyk, A., Witkowski, Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, “Farmacja Polska” 2016, 74(2).
  3. Szachta P., Gałęcka M., Bartnicka A. Bioróżnorodność mikroflory pochwy. Rola probiotyków ginekologicznych w utrzymaniu równowagi ekosystemu pochwy, “Forum Zakażeń” 2015; 6 (2): 139–143.

Informacja prasowa

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.