Jak mądrze kupować mięso i wędliny?

Jerzy Biernacki
17.08.2020

Mięso nadal jest podstawą jadłospisu większości Polaków. Wynika to z naszej tradycji kulinarnej, w której mięsiwa zawsze pełniły bardzo ważną rolę. Choć coraz więcej osób stara się ograniczać spożywanie produktów odzwierzęcych lub w ogóle z nich rezygnuje, to i tak sklepy mięsnie nie mogą narzekać na brak klientów. Jeśli do nich należysz, to pamiętaj o tym, aby w miarę możliwości kupować mięso i wędliny w sposób mądry, odpowiedzialny, świadomy. Kilka prostych do zapamiętania i wdrożenia zasad wymieniamy w naszym poradniku.

Nie kieruj się tylko ceną

I tutaj uwaga: dotyczy to zarówno niskiej, jak i wysokiej ceny produktu. Wiele osób niestety wychodzi z założenia, że jeśli płacą np. 50 złotych za kilogram szynki, to na pewno mają do czynienia z produktem najwyższej klasy. To wcale nie musi być prawda. Producenci mięsa i wędlin niestety nie zawsze wykazują się uczciwością wobec konsumentów. W przeszłości zdarzały się już sytuacje, kiedy kwestionowano jakość np. wędlin oznaczonych jako „Premium”.

Faktem jest natomiast, że kupując najtańsze mięso i wędliny świadomie lub nie skazujesz się na jedzenie produktów bardzo niskiej jakości, które są szkodliwe dla Twojego organizmu.

Czytaj etykiety

Większość osób wciąż tego nie robi, a to przecież podstawa odpowiedzialnego robienia zakupów. Nie ma się czego wstydzić: nawet jeśli kupujesz mięso i wędliny w małym sklepie, to masz prawo poprosić sprzedawcę o okazanie Ci etykiety produktu, a on ma obowiązek Ci ją udostępnić. Przeczytaj dokładnie skład mięsa czy wędliny, w szczególności szukając dodatków, które nie powinny się tam znaleźć, chociażby bardzo niezdrowego glutaminianu sodu.

Nie daj się nabrać na piękny wygląd wędliny

Wędlina, która aż się do Ciebie śmieje zza lady, pięknie połyskuje w sztucznym oświetleniu i ma idealnie różowy kolor, niemal na pewno jest produktem bardzo niskiej jakości. Taki wygląd świadczy o sztucznej ingerencji producenta oraz o wysokiej zawartości dodatków chemicznych poprawiających koloryt, smak i wydłużających świeżość produktu.

Szukaj małych producentów w Twojej okolicy

To najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić. Kupowanie mięsa i wędlin bezpośrednio od małych producentów nie tylko wspiera takie firmy, ale także pozwala uzyskać dostęp do naprawdę wartościowych produktów spożywczych, których nie znajdziemy w marketach i dyskontach z uwagi na wysoki koszt ich wytworzenia. Rozejrzyj się po okolicy, popytaj wśród znajomych – na pewno ktoś zna dostawcę świetnych jakościowo wędlin i mięs za rozsądne pieniądze.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie