Wiele osób regularnie spożywało tran w dzieciństwie, choć – ze względu na ówczesny smak – duża część z nich nie wspomina tego najlepiej i z tego względu rezygnuje z suplementacji wymienionego specyfiku w dorosłym życiu. Zupełnie niesłusznie; tran ma mnóstwo cennych właściwości. Dlaczego warto go pić? Jak często należy go suplementować, żeby efekty jego zażywania były widoczne?
Tran to nazwa zarezerwowana dla koncentratu, który uzyskuje się z oleju ze świeżej wątroby ryby z gatunku dorszowatych (najczęściej koncentrat pozyskuje się z wątroby dorsza atlantyckiego). Tranem potocznie określa się także koncentrat z wątroby rekina czy halibuta. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 – to dzięki nim możliwa jest lepsza praca układu odpornościowego, ponieważ umożliwiają produkcję hormonów przeciwzapalnych. Dodatkowo kwasy z grupy omega-3 mają ogromny wpływ na pracę mózgu, a także na proces jego kształtowania; ich regularna suplementacja zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera i ogólnych problemów z pamięcią. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6 tran jest również cennym źródłem witamin A i D.
Wspomaganie pracy układu odpornościowego i nerwowego to nie jedyne korzyści, jakie płyną z regularnego spożywania tranu. Odpowiednia suplementacja tego specyfiku pozwoli także na obniżenie poziomu złego cholesterolu, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, a dzięki zawartej w nim witaminie D pozytywnie wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu oraz na kształtowanie się kośćca.
Spożywanie tranu jest zalecane szczególnie dzieciom (co oznacza, że dawny zwyczaj miał sens) i osobom starszym. Najmłodszym pomoże w prawidłowym kształtowaniu się kości i zębów, natomiast w przypadku starszych zminimalizuje ryzyko zakrzepu i demencji. Tran można zażywać zarówno w formie płynu jak i pod postacią tabletek.
Artykuł partnera.