Choroby wątroby są uciążliwe w leczeniu, dlatego warto pamiętać o tym organie i dbać o niego, gdy jeszcze prawidłowo pracuje. Niestety, u większości z nas wątroba nie ma lekkiego życia – katujemy ją alkoholem i innymi używkami, a także fatalną dietą. I właśnie na tej ostatniej skupimy się w tym poradniku. Sprawdź, jaką dietę warto stosować w ramach profilaktyki chorób wątroby.
Tak zwana dieta wątrobowa powinna spełniać kilka podstawowych kryteriów. Oto one:
No cóż, ten opis niestety nie pasuje do kuchni polskiej, która zupełnie nie przystaje do kryteriów diety wątrobowej.
W diecie, która może zminimalizować ryzyko chorób wątroby, nie mogą znaleźć się produkty wysoko przetworzone, tłuste oraz zasobne w tłuszcze trans. Z jadłospisu wykluczamy więc wszelkiego rodzaju fast-foody, dania smażone i pikantne.
Dodatkowo z diety osób znajdujących się w grupie ryzyka chorób wątroby (np. z tytułu obciążenia genetycznego) warto wykluczyć alkohol, produkty zawierające cukry proste oraz – to może być zaskakujące – nadmiar napojów.
Wspomnijmy również o tym, że liczy się nie tylko to, co jemy, ale też jak i kiedy. W diecie wątrobowej wskazane jest przyjmowanie mniejszych posiłków, ale z większą częstotliwością – w dodatku regularnie, czyli co 2-3 godziny. Ostatni posiłek należy przyjąć na około 3 godziny przed snem .