Ciąża bliźniacza jest obarczona nieco wyższym ryzykiem wystąpienia powikłań niż ciąża pojedyncza. Jednocześnie, trzeba mieć świadomość tego, że w dzisiejszych czasach szanse na zajście w ciążę z bliźniętami są znacznie większe niż w pokoleniu naszych babć. Wszystko ze względu na rozpowszechnienie terapii hormonalnych.
Przeciętnie ocenia się, że ciąża bliźniacza przydarza się raz na 85 wszystkich przypadków. Jeśli w naszej rodzinie występowały już ciąże bliźniacze, mamy zwiększone szanse na to, że i naszym udziałem staną się właśnie podwójne urodziny. Szanse na wystąpienie ciąży bliźniaczej zwiększają się również z wiekiem mamy (drastyczny wzrost częstotliwości występowania po 35 roku życia). Ciąże bliźniacze zdarzają się również często przy zapłodnieniu wspomaganym.
O tym, że mamy do czynienia z ciążą bliźniaczą, można dowiedzieć się już w czwartym tygodniu jej trwania (okres ten liczymy od momenty wystąpienia ostatniej miesiączki). Diagnostyce służy badanie USG.
Każda ciąża bliźniacza wymaga wzmożonego monitorowania. Ja tłumaczy Maciej Zalewski, ginekolog we Wrocławiu - lekarz musi stale monitorować stan ciężarnej: zalecane są nie tylko częstsze badania USG, ale również wzmożone dbanie o siebie. Zalicza się do tego konieczność pobierania wyższych dawek kwasu foliowego, a także oszczędzanie się. Szukając lekarza prowadzącego, warto kierować się do tych specjalistów, którzy mają doświadczenie w prowadzeniu ciąż mnogich.
Ciąża mnoga jest zagrożona ryzykiem wystąpienia przedwczesnego rozwiązania, dlatego kobiety, które są już na drugim półmetku, powinny unikać zbliżeń seksualnych. Należy też zrezygnować z dźwigania zakupów oraz z intensywnego uprawiania sportu. Coraz częściej konieczne jest zrezygnowanie z aktywności zawodowej zaczynając już od drugiego trymestru ciąży bliźniaczej.
Kobiety będące w ciąży bliźniaczej muszą jeść nieco więcej niż kobiety, które zaszły w ciążę pojedynczą. Średnio ocenia się, że nadwyżka powinna wynosić o 500 kalorii więcej niż w czasie przed zajściem w ciążę. Wbrew pozorom, nie jest to dużo. Ważniejsze od objadania się jest zadbanie o to, aby dieta była różnorodna i bogata w jak najwięcej składników świeżych. Składniki diety powinny być bogate szczególnie w takie makroelementy jak żelazo, czy potas, ale także magnez, jod i kwas foliowy. Zarówno w czasie ciąży pojedynczej, jak i w przypadku ciąży bliźniaczej, koniecznie trzeba zrezygnować z jedzenia surowego mięsa, owoców morza, a także z picia mleka niepasteryzowanego.
Artykuł partnera.