Algi morskie: dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Krzysztof Jagielski
07.11.2020

Algi morskie nie należą do czołówki najpopularniejszych produktów spożywczych w naszym kraju. Znają je właściwie tylko fani kuchni azjatyckiej, w tym miłośnicy sushi. Okazuje się natomiast, że algi morskie z powodzeniem można włączyć także do „zwykłej” diety, co z pewnością będzie bardzo korzystne dla organizmu. Mówimy tutaj o roślinach, które są nie tylko smaczne, ale też zawierają duże ilości niezwykle cennych składników odżywczych. Dlaczego zatem warto przekonać się do alg morskich? Sprawdź w naszym poradniku.

Jakie składniki zawierają algi morskie?

Algi morskie należą do grupy produktów wyjątkowo zasobnych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Co ciekawe, sam fakt, iż kwasy te znajdziemy również w rybach morskich, jest zasługą właśnie alg, stanowiących naturalny pokarm różnych organizmów żyjących w morzach i oceanach, w tym skorupiaków. Warto zatem wiedzieć, że zdrowotne właściwości owoców morza zawdzięczamy właśnie niepozornym algom.

Jednak nie tylko kwasy omega-3 decydują o zdrowotnym charakterze tego produktu spożywczego. Algi morskie stanowią cenne źródło białka roślinnego, które jest niezbędne w diecie każdego wegetarianina i weganina, ale powinno się znaleźć w jadłospisie również osób jadących mięso.

Warto wiedzieć

100 g suszonej spiruliny (produkt wytwarzany z alg) zawiera około 57 g białka. Dla porównania: 100 g polędwicy wołowej dostarcza ludzkiemu organizmowi zaledwie 20 g białka zwierzęcego.

Dodatkowo algi stanowią skarbnicę jodu, wapnia i żelaza. Są więc bardzo pożądane w diecie osób z chorobą Hashimoto, cierpiących na anemię czy łamliwość kości.

Komu polecamy jedzenie alg?

Algi są bardzo smacznym produktem spożywczym, dlatego śmiało mogą po nie sięgnąć nawet zatwardziali mięsożercy. Algi można już bez większego problemu kupić w polskich sklepach. Są oferowane pod różną postacią, nawet sproszkowaną. To oczywiście podstawa kuchni japońskiej, ale i w polskich przepisach na pewno znajdzie się miejsce na ten smaczny produkt o orientalnym charakterze.

Algi będą pożądanym składnikiem diety osób cierpiących na otyłość lub walczących z nadwagą, bo przyspieszają przemianę materii. To super wybór w przypadku chęci wzmocnienia odporności oraz obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Trzeba  natomiast wspomnieć, że spożywanie alg nie jest wskazane w przypadku osób cierpiących na schorzenia nerek, mających owrzodzenia żołądka i dwunastnicy i chorujących na choroby autoimmunologiczne. Po algi nie powinny też sięgać kobiety w ciąży oraz dzieci do 12. roku życia.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie