Młoda kapusta jednoznacznie kojarzy się nam z latem i dzieciństwem. Warto zatem wiedzieć, że ten pyszny produkt spożywczy ma również bardzo cenne właściwości zdrowotne. Jeśli masz okazję kupić młodą kapustę ze sprawdzonego źródła, to nie wahaj się i wykorzystaj ją w Twojej kuchni. Sprawdź, dlaczego dobrze jest jeść (i nie tylko) młodą kapustę.
Mamy dobrą informację dla osób na diecie. Młoda kapusta jest produktem niskokalorycznym, ponieważ 100 gramów tego warzywa zawiera około 40 kilokalorii. Możesz więc bez obaw włączyć ją do swojego jadłospisu nawet będąc na ostrej diecie redukcyjnej.
Młoda kapusta w dużych ilościach może być szkodliwa dla osób chorujących na zaburzenie pracy tarczycy. Wszystko przez to, że warzywo to zawiera substancje wolotwórcze, które odpowiadają za utrudnione przyswajanie jodu.
Jest to wyjątkowo cenne źródło niezbędnych składników odżywczych. Przede wszystkim młoda kapusta zawiera mnóstwo witaminy C, dlatego może stanowić element diety wzmacniającej odporność, również w czasie przeziębienia. Ponadto w młodej kapuście znajdziemy duże ilości:
Jedzenie młodej kapusty poleca się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową oraz nieżyt żołądka. Substancje zawarte w tym warzywie działają kojąco na układ pokarmowy. Młoda kapusta świetnie sprawdza się również w przypadkach zaparć i zgagi.
Z młodej kapusty można przyrządzić mnóstwo pysznych dań, na przykład letni bigos czy surówkę do obiadu. Warto natomiast pokusić się o zrobienie domowego soku z młodej kapusty – wystarczy ją pokroić na drobne kawałki i wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej. Z jednej główki uzyskamy niecałą szklankę bardzo zdrowego soku.