Dieta ubogoresztkowa – najważniejsze zasady

Krzysztof Jagielski
15.07.2021

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą redukcyjną, ale leczniczą. Stosuje się wtedym gdy konieczne jest ograniczenie spożycia błonnika, na przykład z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna. To idealny wybór dla osób cierpiących na różnego rodzaju choroby zapalne jelit. Poznaj najważniejsze zasady diety ubogoresztkowej.

Czym charakteryzuje się dieta ubogoresztkowa?

Jest to dieta niskobłonnikowa, ale jednocześnie wysokoenergetyczna. Specyficzne dla tej diety jest to, że mocno ograniczamy w niej produkty zasobne w błonnik (do 10 g dziennie) i tłuszcze, natomiast nie ograniczamy się w spożywaniu produktów wysokobiałkowych. Sprzyja to terapii chorób jelitowych – dietę tę uważa się za przeciwzapalną. Nie powinny na nią przechodzić osoby, które chcą po prostu schudnąć, bo nie taki jest jej cel.

To warto wiedzieć

Przejście na dietę ubogoresztkową jest wskazane przed poddaniem się kolonoskopii, czyli badania jelita grubego.

W diecie ubogoresztkowej ważne jest to, aby:

  • ograniczyć ilość błonnika do 10 g na dobę,
  • unikać surowych warzyw,
  • do obróbki termicznej wybierać gotowanie i duszenie zamiast smażenia i pieczenia,
  • pić dużo wody,
  • unikać ostrych przypraw,
  • spożywać sporo posiłków w formie płynnej,
  • ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego,
  • jeść regularnie, najlepiej 5-6 posiłków w ciągu dnia.

Bardzo ważnym aspektem diety ubogoresztkowej jest to, że mówimy tutaj o diecie wysokoenergetycznej. Oznacza to, że dzienna suma przyjętych kalorii powinna wynosić od 2000 do 3000.

Które produkty są zalecane w diecie ubogoresztkowej?

Warto tutaj wymienić przede wszystkim:

  • banany, jabłka, morele, przeciery owocowe,
  • gotowane ziemniaki,
  • gotowane warzywa, takie jak marchew czy szpinak,
  • kaszę mannę,
  • makaron pszenny,
  • pieczywo i mąkę pszenną,
  • wędliny drobiowe,
  • chude ryby,
  • chude mięsa, np. indyka,
  • jajka gotowane na miękko,
  • chude sery i mleko.

Jeśli natomiast chodzi o produkty niewskazane w diecie ubogoresztkowej, to wspomnijmy tutaj o wszelkich potrawach smażonych na tłuszczu, mące i pieczywie żytnim, tłustych mięsach i rybach, orzechach, surowych owocach pestkowych, grzybach, słodyczach oraz ostrych przyprawach.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie