Orkisz jest coraz popularniejszą w naszym kraju odmianą pszenicy, którą stosuje się np. do wypieku pieczywa czy produkcji kaszy. Jest to jednocześnie jedno z najstarszych znanych ludzkości zbóż, mające znakomite właściwości odżywcze i zdrowotne. Charakterystyczną cechą orkiszu jest dość gruba łuska, która przyjemnie chrupie, stąd ziarna tej pszenicy mogą też pełnić funkcję smacznej przekąski. Warto zatem wiedzieć, dlaczego jedzenie orkiszu i produktów orkiszowych jest tak zalecane przez dietetyków.
W porównaniu ze zwykłą pszenicą orkisz jest dużo mniej kaloryczny, za to zawiera o wiele więcej błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego jest szczególnie zalecany osobom będącym na diecie redukcyjnej. Produkty na bazie orkiszu są sycące i stanowią doskonałą alternatywę dla produktów pszenicznych – zwłaszcza dotyczy to pieczywa.
Orkisz jest przy tym źródłem bardzo cennych i niezbędnych w diecie składników, jak:
Produkty na bazie orkiszu są również bardzo smaczne, dlatego warto dać im szansę i wprowadzić je do swojego jadłospisu, szczególnie w zastępstwie dla np. białego pieczywa czy białego ryżu. Z kolei kaszę orkiszową śmiało można polecić osobom, które nie przepadają za charakterystycznym smakiem i aromatem kaszy gryczanej.
Orkisz jest niestety źródłem glutenu, stąd ten składnik ze swojej diety muszą wykluczyć osoby chorujące na celiakię oraz uczulone na białko pszenicy. Nie zaleca się go również osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów.