Na spadek odporności organizmu zwykle narzekamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy to tradycyjnie uaktywniają się wirusy wywołujące infekcje, jak wirus grypy. Wiedząc o tym warto zawczasu zadbać o swoją odporność, chociażby wzbogacając dietę o produkty warzywne i owoce, więcej się ruszając i odstawiając używki. Dodatkowo dobrze będzie obserwować swój organizm, co pozwoli w porę zauważyć objawy spadku odporności. Te najbardziej charakterystyczne wymieniamy w naszym poradniku.
Spadek odporności organizmu może być wywołany wieloma czynnikami. Najczęściej w grę wchodzi przewlekły stres, stosowanie używek (zwłaszcza alkoholu i papierosów, ale też kawy), niska aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, niewysypianie się, zbyt częste stosowanie antybiotyków, ale też choroby przewlekłe.
Aby rozpoznać u siebie spadek odporności i w porę rozpocząć proces jej wzmacniania, należy znać typowe objawy spowolnionej pracy układu immunologicznego.
Chroniczne zmęczenie, które nie ustępuje nawet po zafundowaniu sobie solidnego odpoczynku np. w weekend, to wyraźny sygnał świadczący o obniżonej odporności.
Jeden z ciekawszych objawów, na który zwykle nie zwracamy uwagi. Jeśli jednak od pewnego czasu stale „bierze Cię” na słodycze, to uważaj, bo możesz wkrótce złapać jakąś paskudną infekcję.
Dokuczliwy objaw, który potęguje także uczucie ciągłego zmęczenia. Jeśli masz trudności z zasypianiem, a rano ledwo wstajesz z łóżka, to w grę może wchodzić właśnie osłabiona odporność.
Trudno o bardziej charakterystyczny objaw spadku odporności. Skoro od dłuższego czasu non-stop łapiesz a to katar, a to kaszel, a to przeziębienie, to Twój układ immunologiczny z pewnością nie działa prawidłowo.
Zauważyłeś ostatnio na skórze dziwną wysypkę? Pojawiły się na niej egzemy? To może być właśnie objaw osłabionej odporności, o ile oczywiście nie masz zdiagnozowanej alergii pokarmowej czy choroby dermatologicznej.
Typowy wręcz objaw osłabionej odporności. Jeśli skaleczyłeś się, a rana nie chce się zagoić, choć jest płytka i niegroźna, to zadbaj o swoją odporność, wzbogacając dietę o produkty roślinne i naturalne wspomagacze odporności, jak czosnek czy miód.