Kosmetyczne właściwości oleju konopnego

Większość osób wciąż bardzo podejrzliwie podchodzi do wszelkichjarzone z rośliną o narkotycznym działaniu, co jednak wynika wyłącznie z niewiedzy. Jest spora różnica między konopiami indyjskimi a siewnymi – olej konopny pozyskuje się z tych drugich. Okazuje się, że ma on bardzo szerokie zastosowanie kosmetyczne, co wynika z jego niezwykle korzystnych właściwości. Nic dziwnego, że coraz więcej gabinetów kosmetycznych i kosmetologicznych oferuje zabiegi z wykorzystaniem oleju konopnego.

Olej konopny, czyli jeden z najzdrowszych olejów roślinnych

Nie ma w tym stwierdzeniu ani grama przesady. Przede wszystkim aż 80% składu oleju konopnego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Głównie jest to kwas linolowy (należy do grupy kwasów -mega-6) oraz kwas linolenowy (z grupy omega-3). NNKT są od wielu lat stosowane w kosmetyce, ponieważ mają fantastyczne właściwości nawilżające, ale też odżywiające i oczyszczające.

Warto wiedzieć

Unikalną cechą oleju konopnego jest to, że zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 występują w najkorzystniejszej dla ludzkiego organizmu proporcji 3:1 (z przewagą omega-6). Gwarantuje to prawidłowy metabolizm, czyli przyswajanie, lipidów stanowiących budulec skóry.

Nienasycone kwasy tłuszczowe to niejedyny cenny składnik oleju konopnego. Zawiera on również liczne proteiny, aminokwasy, witaminy z grupy ADEK, fitosterole, fosfolipidy, karoten i wiele minerałów. Nie trzeba chyba dodawać, że wszystkie te składniki mają kluczowy wpływ na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci.

Ciekawostką jest równie fakt, że olej konopny zawiera składniki mające właściwości filtracyjne, chroniące ludzką skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, a więc pośrednio przed starzeniem. Mowa przede wszystkim o terpenolu, canabidolu oraz tokoferolu.

Jak stosować olej konopny w celach kosmetycznych?

Tak naprawdę można to robić w sposób dowolny. Olej świetnie nadaje się do masażu całego ciała. Można na jego bazie przygotować domową maseczkę nawilżającą, dodać go do ulubionego balsamu czy nawet szamponu do włosów. Regularnie, 1-2 razy w tygodniu, warto wykonać z niego maskę do włosów z dodatkiem np. siemienia lnianego.

Gdzie można kupić olej konopny?

Jest to dość powszechnie dostępny produkt, choć nadal nie kupimy go w każdym dyskoncie. Najpewniejszy adres to sklep z ekologiczną żywnością oraz działy eko w hipermarketach. Ponadto niezawodny jest Internet. Radzimy natomiast uważać na oferty z portali aukcyjnych (chyba że jest to oficjalny sklep producenta). Niestety, coraz częściej można tam trafić na podróbki, czyli znacznie tańsze oleje z innych roślin, głównie rzepaku.

Cena oleju konopnego jest relatywnie wysoka. Za butelkę o pojemności 250 ml tłoczonego na zimno (najlepszy wybór) oleju z konopi trzeba zapłacić minimum 19 złotych.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.