Czystek to jedno z tych ziół, o których śmiało można napisać, że są „trendy”. Znajdziemy go w licznych suplementach diety, ale najczęściej w formie suszonych liści do robienia domowego naparu lub w gotowych do zaparzenia saszetkach. Z czego właściwie wynika popularność czystka? Jakie są właściwości tego zioła? Czy każdy może je stosować w swojej diecie?
Czystek to dość pospolite zioło, które w naturze występuje pod postacią niedużego krzewu. Najcenniejszy dla ludzkiego organizmu jest czystek szary, który jest naturalnym przedstawicielem flory krajów basenu Morza Śródziemnego. Cudowne właściwości tej rośliny są znane od stuleci, dlatego czystek jest stałym elementem terapii ziołowych i do dziś wykorzystuje się go w medycynie bliskowschodniej.
W Polsce czystek można bez problemu kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, w aptekach, sklepach ziołowych, nierzadko również w hipermarketach na półkach z herbatami i naparami. Najwygodniej jest przyjmować go właśnie w formie naparu, na przykład w zastępstwie dla tradycyjnej herbaty.
Czystek to przede wszystkim bardzo bogate źródło flawonoidów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Ponadto znajdziemy w nim kwercytynę, terpeny oraz niewielkie ilości fitohormonów. Taki skład sprawia, że zioło ma bardzo szerokie zastosowanie terapeutyczne. Najczęściej zaleca się je osobom chorującym na:
Wbrew obiegowej opinii czystek nie ma jednak właściwości odchudzających. Wypicie filiżanki naparu może jednak hamować apetyt, stąd dość często zaleca się to zioło osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy (nie nastąpi to jednak samo z siebie).
Spożywanie czystka pod jakąkolwiek postacią jest wykluczone w przypadku osób uczulonych na to zioło. Ponadto z uwagi na możliwe wchodzenie w reakcję z lekami, zaleca się, aby osoby stale przyjmujące jakieś środki farmakologiczne (w tym antykoncepcję) skonsultowały się wcześniej z lekarzem, zanim włączą czystek do swojej diety.