Zdaniem immunologów na początku infekcji należy pozwolić powalczyć organizmowi samodzielnie. Każdy kolejny antybiotyk niszczy naszą florę bakteryjną jelit i tym samym odporność. Aby wspomóc nasz układ immunologiczny mamy listę kilku smacznych syropów, którymi nie pogardzi żaden łasuch.
Syrop malinowy – można dodać go do wody, herbaty a także do kaszy manny, jaglanki czy lodów. Jest najpopularniejszym syropem na przeziębienie. Idealnie rozgrzewa. Zawiera witaminy C, A, E, K, B6, sole mineralne, pektyny, antocyjany. Ma działanie przeciwnowotworowe, napotne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Syrop z buraka - zwalcza bakterie i wirusy, jest polecany przy anemii. Zawiera witaminy takie same jak syrop malinowy. Dzięki zawartości betainy ma działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Do jego przygotowania potrzebujemy kilka buraków, cukier lub miód.
Syrop z czarnego bzu - sprawdzi się przy przeziębieniu jako dodatek do herbaty czy deseru. Swoją moc zawdzięcza flawonoidom, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dzięki zawartości witaminy B poprawia metabolizm, a dzięki witaminie C wzmacnia naczynia krwionośne i odporność. Syrop z czarnego bzu działa także moczopędnie, więc jest dobry dla osób które zatrzymują wodę.
Syrop z cebuli – zawiera witaminy C, A, B1, B2, PP oraz wiele mikroelementów. Jest bardzo dobrym lekiem na kaszel i katar. Działa antyseptycznie, przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, a także ma pozytywne działa na stawy. W prosty sposób można go przyrządzić w domu, wystarczy kilka cebul i cukier.
Syrop z sosny - jego wykonanie jest dość pracochłonne, dlatego jeśli nie mamy czasu możemy zaopatrzyć się bez wyrzutów sumienia o ten z apteki. Syrop z sosny jest doskonałym środkiem na ból gardła i kaszel ze względu na swoje działanie bakteriobójcze i wykrztuśne. Zawiera witaminę C, flawonoidy i gorycze. Jak wszystkie syropy z listy poprawia odporność i warto go stosować profilaktycznie w okresie jesienno zimowym.
Słodkie syropy takie jak syrop z czarnego bzu, z cebuli, malin czy buraka są bardzo przyjemnym i smacznym sposobem na wspomaganie odporności i walkę z infekcjami. Z pewnością przypasują zarówno małym dzieciom jak i tym nieco starszym. Dowolność podawania czy to do napoju czy do deseru jest dodatkowym atutem
Artykuł partnera.