Grillowanie jest jedną z ulubionych rozrywek Polaków. Przyrządzanie różnych produktów spożywczych na grillu uchodzi jednocześnie za niezdrową formę obróbki termicznej, co jest daleko idącym uogólnieniem. Jak najbardziej można jeść potrawy z grilla bez wyrzutów sumienia – trzeba się tylko trzymać kilku prostych zasad, które omawiamy w naszym poradniku.
Jedzenie potraw z grilla powinno być umiarkowane. Zjedz tylko tyle, aby się najeść. Nie idź na imprezę w ogródku „na głodniaka”, ponieważ to sprzyja przejadaniu się i problemom żołądkowym oraz wątrobowym.
Wielu Polakom grillowanie wciąż jednoznacznie kojarzy się z tłustymi kiełbasami i karkówką. Tymczasem ta forma obróbki termicznej bardzo dobrze nadaje się również do przyrządzania warzyw. Jeśli położysz na talerzu kawałek mięsa i sporo grillowanych warzyw, to taki posiłek będzie pożywny, smaczny i nieszkodliwy dla zdrowia.
Podczas grillowania wiele osób sięga także po niezdrowe, bardzo kaloryczne przekąski, takie jak chipsy, orzeszki ziemne, ale też napoje gazowane i oczywiście piwo. Jeśli chcesz mieć przyjemność z jedzenia potraw z grilla i nie martwić się reperkusjami żołądkowymi oraz przyrostem masy ciała, to poprzestań na piciu zwykłej wody, ewentualnie z dodatkiem cytryny.
WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, to największy problem związany z grillowanymi potrawami. Te szkodliwe substancje są uwalnianie pod wpływem kapania tłuszczu na rozżarzony węgiel oraz przypalania mięsa. Warto wiedzieć, że do WWA zaliczamy także rakotwórczy benzenopiren.
Aby uniknąć ryzyka kontaktu z WWA należy grillować przy użyciu tacek aluminiowych, zawsze dokładnie wyczyścić grill przed rozpoczęciem obróbki termicznej, nie nacinać kiełbas i innych mięs oraz w miarę możliwości ograniczyć udział tych najtłustszych produktów na rzecz warzyw.