Uwielbiasz kiszone ogórki, ale wodę z nich zawsze wylewasz do zlewu? To poważny błąd! Woda z kiszonych ogórków ma bardzo korzystne właściwości, dlatego warto ją regularnie pić. Dowiedz się, co zawiera woda z ogórków kiszonych, na co może pomóc i jak często należy ją pić.
Taka woda jest wyjątkowo cenną miksturą zarówno witamin, jak i niezbędnych w ludzkiej diecie minerałów. Zawiera między innymi witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, a także sód, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń i cynk.
Bardzo ważnym składnikiem wody z kiszonych ogórków są bakterie probiotyczne, czyli takie, które wzbogacają florę bakteryjną i mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie jelit oraz układu odpornościowego. Ponadto woda ogórków kiszonych jest źródłem kwasu mlekowego.
Jest ich tak wiele, że skupimy się tylko na najważniejszych. Oto one:
Taką wodę można pić na czczo oraz bezpośrednio przed posiłkiem – wówczas szybciej się najesz, co pozwoli Ci walczyć z łakomstwem i szybciej uzyskać wymarzoną sylwetkę. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać – w ciągu dnia można wypić maksymalnie 1 pełną szklankę soku z ogórków kiszonych, aby nie nabawić się problemów żołądkowych.
Woda z kiszonych ogórków, pomimo swoich znakomitych właściwości, nie jest zalecanym składnikiem diety w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie oraz choroby nerek. Należy pamiętać, że zawiera dużo sodu, dlatego muszą na nią uważać osoby stosujące dietę niskosodową.