Synbiotyki nie cieszą się tak dużą popularnością jak probiotyki czy nawet prebiotyki. Wiele osób nie wie nawet, czym taki synbiotyk właściwie jest. Tymczasem może mieć on zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a wszyscy mamy bezpośredni dostęp do produktów spożywczych mogących pełnić funkcję synbiotyku. Szczegóły znajdziesz w naszym poradniku.
Mianem synbiotyku określa się mieszaninę żywych mikroorganizmów i substratu lub substratów selektywnie wykorzystywanych przez te mikroorganizmy w ciele gospodarza. Innymi słowy: synbiotyk stanowi połączenie probiotyku oraz prebiotyku. Celem jego stosowania jest ułatwienie bakteriom probiotycznym przetrwania w naszym układzie trawiennym.
Synbiotyki pełnią bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Ich podstawowym zadaniem jest wspieranie rozwoju pożytecznej mikroflory bakteryjnej w jelitach. Dodatkowo synbiotyk hamuje rozwój niekorzystnych drobnoustrojów oraz ułatwia ich szybsze usuwanie z organizmu.
Pozostałe funkcje synbiotyków wymieniamy poniżej:
Stosowanie synbiotyku jest szczególnie zalecane w okresie po lub nawet w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspiera on odbudowę dobrej mikroflory bakteryjnej, robiąc to znacznie szybciej niż popularne probiotyki.
Synbiotyki są produktami aptecznymi, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć je we własnym zakresie – wystarczy tylko sięgnąć po powszechnie dostępne artykuły spożywcze. Przykładami domowych synbiotyków mogą być: jogurt i miód, jogurt i banan, feta z pomidorami czy cebulą, jogurt z czosnkiem, marynowany czosnek, marynowana cebula, kiszonki na bazie roślin strączkowych.