Czym jest pescowegetarianizm?

Maciej Piwowski
13.04.2021

Wciąż powstają nowe diety, które budzą zainteresowanie wśród osób chcących odżywiać się zdrowo, a jednocześnie poprawić swoją sylwetkę. Jednym z najnowszych hitów jest pescowegetarianizm. To dość specyficzna, choć mało wymagająca dieta, która zakłada tylko częściową rezygnację z jedzenia mięsa – dlatego zaliczamy ją do kategorii diet semiwegetariańskich. Czym dokładnie jest pescowegetarianizm? Jakie są zalety tego sposobu odżywiania? Tego dowiesz się z naszego poradnika.

Co to jest pescowegetarianizm?

W diecie tej chodzi o ograniczenie spożycia mięsa, ale nie całkowitą rezygnację z niego. Dopuszczalne w tym modelu odżywiania jest jedzenie:

  • jaj,
  • mleka,
  • przetworów mlecznych,
  • miodu,
  • smalcu,
  • żelatyny,
  • ryb,
  • owoców morza.

Pescowegetarianizm oznacza natomiast rezygnację z jedzenia czerwonego mięsa, czyli baraniny, wieprzowiny, cielęciny, koziny oraz dziczyzny, a także mięsa drobiowego. Jest to zatem bardzo ciekawy wybór dla tych osób, które z jednej strony chcą mocno ograniczyć spożycie produktów mięsnych – czy to z przekonań, czy dla zdrowia – a z drugiej nie wyobrażają sobie, aby w ich diecie zabrakło ulubionych produktów odzwierzęcych.

Zalety pescowegetarianizmu

Podstawową zaletą tego modelu żywienia jest fakt, iż w jadłospisie osoby stosującej dietę znajdują się ryby – szczególnie morskie, które są bogate w cenne dla ludzkiego organizmu kwasy omega-3. W diecie pescowegetariańskiej nie brakuje oczywiście warzyw i owoców.

Kluczowe jest natomiast ograniczenie lub wręcz wykluczenie spożycia czerwonego mięsa, które stanowi jeden z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Ta dieta stanowi zatem wręcz idealny wybór dla osób, które w przeszłości miały zawał serca lub znajdują się w grupie ryzyka, cierpią na nadciśnienie, mają nadwagę, są otyłe czy chorują na miażdżycę.

Dieta pescowegetariańska jest uznawana za zbilansowaną. Nie brakuje w niej produktów, które dostarczają ludzkiemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Jest bardzo korzystna dla skóry (z uwagi na dużą ilość witaminy E np. w owocach morza), wspiera układ odpornościowy, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, przyspiesza detoksykację organizmu oraz pozwala zredukować masę ciała i utrzymać prawidłową wagę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie