Czy wiesz, z czego tak naprawdę składa się miód pszczeli?

Piotr Kowalczyk
04.05.2022

Miód pszczeli uchodzi za wyjątkowo zdrowy produkt spożywczy. Tak naprawdę jest to wyłącznie mit, który powtarzany przez lata dla wielu z nas stał się prawdą objawioną. Miód zawiera co prawda sporo korzystnych dla zdrowia składników, jednak wcale jakoś szczególnie nie wyróżnia się pod tym względem na tle setek innych produktów. Dowiedz się zatem, z czego w rzeczywistości składa się miód pszczeli.

Podstawa składu miodu

Miód pszczeli w około 81 procentach składa się z różnych postaci cukru. Są to głównie fruktoza, glukoza, maltoza oraz sacharoza. Już samo to świadczy o tym, że wcale nie jest tak zdrowym produktem spożywczym, jak chcieliby sądzić jego zwolennicy. Z miodem bardzo muszą uważać osoby chore na cukrzyce, mające nadwagę oraz dbające o zęby, ponieważ jego nadmierne spożycie sprzyja próchnicy.

Drugim podstawowym składnikiem miodu pszczelego jest zwykła woda. Jedynie około 2 procent jego składu stanowią natomiast te elementy, które uważamy za zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Sprawdź, o jakie dokładnie chodzi.

Czy miód jest bogaty w witaminy?

Owszem, miód zawiera trochę witamin, natomiast na pewno nie jest pod tym względem produktem wyjątkowym i bez problemu znajdziemy łatwo dostępną żywność dostarczającą nam znacznie więcej cennych witamin.

Jeśli chodzi o skład miodu, to dostarcza on ludzkiemu organizmowi przede wszystkim kwasu foliowego i folianów, witaminy C, niacyny (czyli witaminy B3), ale już w znacznie mniejszym stopniu witamin B5, B6 oraz B2, czyli ryboflawiny.

Składniki mineralne w miodzie

Miód zawiera całkiem sporo wartościowych składników mineralnych. Najwięcej znajduje się w nim potasu (około 53 mg w 100 g produktu), znacznie mniej wapnia (8 mg/100 g), sodu (5 mg/100 g), fosforu (5 mg/100 g) oraz magnezu (ok. 2 mg/100 g). W zależności od jakości miodu można się w nim doszukać także selenu oraz żelaza. Bez szału.

Miód zawiera również korzystne dla zdrowia związki organiczne, spośród których można wyróżnić przede wszystkim polifenole, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Nie jest ich jednak na tyle dużo, aby zasadne było przypisywanie miodowi jakichś wybitnych właściwości prozdrowotnych.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie