Wysoki cholesterol jest poważnym problemem zdrowotnym, a już szczególnie wtedy, gdy nic sobie z tego nie robimy. Osoby zmagające się z podwyższonym cholesterolem przede wszystkim powinny restrykcyjnie przestrzegać podstawowych zasad dietetycznych, wykluczając ze swojego jadłospisu produkty bezpośrednio wpływające na wzrost cholesterolu. Przykładami dzielimy się z Tobą w naszym poradniku.
Zanim przejdziemy do konkretnych produktów spożywczych, to na dobry początek warto podkreślić, że wysokiemu poziomu cholesterolu sprzyjają podstawowe błędy dietetyczne. Zaliczamy do nich:
Lista produktów niewskazanych czy wręcz zakazanych w diecie osób z podwyższonym cholesterolem jest bardzo długa. Skupmy się więc na tych, które najczęściej znajdują się w jadłospisie przeciętnej polskiej rodziny.
Zaczynamy od sosów, zwłaszcza tych tłustych, na bazie majonezu, śmietany, wszelkiego rodzaju sosy BBQ, czosnkowe, beszamelowe czy holenderskie.
Kolejną pozycją do wykreślenia lub przynajmniej znacznego ograniczenia są tłuste mięsa, a szczególnie boczek, bekon, golonka, skwarki, mielonka, kiełbasa, tłuste wędliny, podroby.
Z diety osoby z wysokim cholesterolem należy usunąć tłuste sery, w tym pleśniowe, niebieskie pleśniowe, feta, gouda czy ementaler. Niewskazane jest również jedzenie tłustych twarogów oraz popularnych serków topionych.
Na liście zakazanych produktów umieścimy również wszelkiego rodzaju fast-foody, źródła utlenionego cholesterolu (jak smażone jajka), masło i produkty na bazie masła, a także gotowe wyroby cukiernicze oraz nadziewane czekolady.