Co warto wiedzieć o mandarynkach? Czy są zdrowe?

Krzysztof Jagielski
23.02.2022

Mandarynki jednoznacznie kojarzą się z dzieciństwem, świętami i okresem zimowym. To jeden z ulubionych owoców Polaków i aż szkoda, że mamy do nich dostęp tylko przez krótki czas w roku. Tym bardziej warto wykorzystać każdą nadarzającą się okazję, aby jeść mandarynki, ponieważ – już odpowiadając na postawione w tytule pytanie – są to owoce bardzo zdrowe. Co warto o nich wiedzieć? Sprawdź w naszym poradniku.

Kaloryczność mandarynek

Mandarynki, choć są bardzo słodkie, nie są przesadnie kaloryczne i nie odstają pod tym względem od średniej dla większości popularnych cytrusów. 100 gramów owoców dostarcza nam około 45 kilokalorii, a więc jedna standardowa mandarynka to około 29 kilokalorii. Dla porównania: mniej kaloryczne są cytryny i pomelo, nieco mniej grapefruit, za to więcej kalorii dostarczają pomarańcze.

Jakie składniki odżywcze zawierają mandarynki?

Mandarynki są bogatym źródłem różnego rodzaju składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto natomiast wiedzieć, że w aż 88 procentach składają się z wody, dlatego świetnie nawadniają i gaszą pragnienie. Poza tym mandarynki to przede wszystkim węglowodany proste, wapń, potas, foliany oraz bardzo cenny błonnik pokarmowy, szczególnie przy zaparciach.

Jakie witaminy zawierają mandarynki?

Te pyszne owoce są znakomitym źródłem witaminy C – 100 gramach produktu znajdziemy aż 27 mg tej witaminy. Ponadto są to witaminy B1, B2, B3, B5 i B6 oraz witamina E. Witaminy to jednak nie wszystko. Mandarynki dostarczają również cennego karotenu, choliny czy cynku. Właśnie dlatego zaleca się jeść te owoce w sezonie przeziębienia i grypy, dla wzmocnienia odporności. Mandarynki mogą mieć również pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Czy wiesz, że…

jedna średnia mandarynka pokrywa około 55% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Z kolei dzięki wysokiej zawartości żelaza owoce te są zalecane w diecie osób zagrożonych anemią oraz eliminujących z jadłospisu mięso i inne produkty odzwierzęce.

Czy cukrzycy mogą jeść mandarynki?

To jedno z najczęściej pojawiających się pytań, na które na szczęście możemy odpowiedzieć twierdząco. Niech nie zmyli Cię to, że mandarynki są bardzo słodkie. W rzeczywistości mają dość niski indeks glikemiczny wynoszący 55, stąd w rozsądnych ilościach nie stanowią żadnego zagrożenia dla osób chorych na cukrzycę typu II, jak i osób z insulinoodpornością.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie