Mandarynki jednoznacznie kojarzą się z dzieciństwem, świętami i okresem zimowym. To jeden z ulubionych owoców Polaków i aż szkoda, że mamy do nich dostęp tylko przez krótki czas w roku. Tym bardziej warto wykorzystać każdą nadarzającą się okazję, aby jeść mandarynki, ponieważ – już odpowiadając na postawione w tytule pytanie – są to owoce bardzo zdrowe. Co warto o nich wiedzieć? Sprawdź w naszym poradniku.
Mandarynki, choć są bardzo słodkie, nie są przesadnie kaloryczne i nie odstają pod tym względem od średniej dla większości popularnych cytrusów. 100 gramów owoców dostarcza nam około 45 kilokalorii, a więc jedna standardowa mandarynka to około 29 kilokalorii. Dla porównania: mniej kaloryczne są cytryny i pomelo, nieco mniej grapefruit, za to więcej kalorii dostarczają pomarańcze.
Mandarynki są bogatym źródłem różnego rodzaju składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto natomiast wiedzieć, że w aż 88 procentach składają się z wody, dlatego świetnie nawadniają i gaszą pragnienie. Poza tym mandarynki to przede wszystkim węglowodany proste, wapń, potas, foliany oraz bardzo cenny błonnik pokarmowy, szczególnie przy zaparciach.
Te pyszne owoce są znakomitym źródłem witaminy C – 100 gramach produktu znajdziemy aż 27 mg tej witaminy. Ponadto są to witaminy B1, B2, B3, B5 i B6 oraz witamina E. Witaminy to jednak nie wszystko. Mandarynki dostarczają również cennego karotenu, choliny czy cynku. Właśnie dlatego zaleca się jeść te owoce w sezonie przeziębienia i grypy, dla wzmocnienia odporności. Mandarynki mogą mieć również pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Czy wiesz, że…
jedna średnia mandarynka pokrywa około 55% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Z kolei dzięki wysokiej zawartości żelaza owoce te są zalecane w diecie osób zagrożonych anemią oraz eliminujących z jadłospisu mięso i inne produkty odzwierzęce.
To jedno z najczęściej pojawiających się pytań, na które na szczęście możemy odpowiedzieć twierdząco. Niech nie zmyli Cię to, że mandarynki są bardzo słodkie. W rzeczywistości mają dość niski indeks glikemiczny wynoszący 55, stąd w rozsądnych ilościach nie stanowią żadnego zagrożenia dla osób chorych na cukrzycę typu II, jak i osób z insulinoodpornością.