Catering dietetyczny – rynek dietetycznej żywności w Polsce

Maciej Piwowski
07.08.2019

Moda na tzw. dietę pudełkową przywędrowała do nas jakiś czas temu. Śmiało można powiedzieć, że w początkowej fazie nowe firmy cateringowe wyrastały jak grzyby po deszczu. Jednocześnie modne stało się uprawianie sportu i śledzenie poczynań trenerek i trenerów fitness w mediach społecznościowych. Wiele mówiło się na temat zdrowego trybu życia i konieczności spożywania zbilansowanych posiłków, a te wymagania spełniał właśnie catering dietetyczny.

Klienci firm cateringowych

Catering dietetyczny, mimo słowa „dieta” w nazwie, kojarzył się jako coś dobrego, korzystnie wpływającego na zdrowie. Efekt ten potęgował fakt, że promocją firm cateringowych wielokrotnie zajmowały się gwiazdy (aktorzy, dziennikarze, muzycy itd.), przez wielu uznawane za wzór do naśladowanie. Oczywiście jednocześnie obawiano się, czy zwykły Kowalski może sobie pozwolić na zakup diety pudełkowej, po którą sięgali celebryci. Szybko okazało się, że może, a nawet powinien, zwłaszcza jeśli jego sposób żywienia pozostawia wiele do życzenia. Ci, którzy jedzą nieregularnie, nie mają czasu na gotowanie, nie lubią tego robić, albo też borykają się z nadprogramowymi kilogramami – najczęściej to właśnie te osoby są klientami firm cateringowych.

Dziś wiemy, że korzystanie z usług firm cateringowych nie zrujnuje domowego budżetu. Przeciwnie, pozwoli ograniczyć wydatki na śmieciowe jedzenie i nic niewnoszące (poza zbędnymi kaloriami) przekąski. Poza tym catering dietetyczny to rozwiązanie niezwykle wygodne – klienci firm cateringowych każdego dnia otrzymują posiłki zapakowane w higieniczne pudełka. Nie muszą kupować pożywienia, nie muszą gotować, nie muszą nawet odwiedzać restauracji. Wystarczy, że w równych odstępach czasu będą spożywać to, co znajduje się w przygotowanych dla nich pudełkach.

Catering dietetyczny – liczy się jakość oferty

Jeszcze kilka lat temu w Polsce funkcjonowało zaledwie kilkadziesiąt firm cateringowych, przede wszystkim na terenie dużych miast. Catering dietetyczny na terenie Warszawy zrobił prawdziwą furorę, a zaraz potem stał się popularny w mniejszych miejscowościach. Dziś firmy funkcjonujące w miastach chętnie dowożą posiłki do klientów zamieszkujących okoliczne miejscowości, niekiedy w ramach bezpłatnej strefy dostaw, innym razem za drobną opłatą, dlatego z diety pudełkowej mogą korzystać wszyscy. Obecnie w Polsce mamy kilkaset firm cateringowych i wciąż powstają nowe, jednak śmiało można powiedzieć, że mamy za sobą czasy, gdy tego typu przedsiębiorstwa wyrastały jak grzyby po deszczu. Dziś konkurencja jest na tyle silna, że bez świetnej oferty i naprawdę smacznych posiłków trudno jest wypromować działalność i pozyskać nowych klientów.

Rynek dietetycznej żywności ma się dobrze, a dzięki dużej konkurencyjności jakość usług świadczonych przez firmy cateringowe jest bardzo wysoka. Rynkowi sprzyjają również trzy obserwowane w ostatnim czasie tendencje, tj.: wzrost liczby osób otyłych, moda na zdrowy styl życia oraz wzrost zamożności społeczeństwa. Coraz więcej osób chce i rzeczywiście może z usług firm cateringowych korzystać.

Komunikat prasowy

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie