Setki tysięcy Polaków regularnie sięgają po suplementy na odchudzanie, widząc w nich nadzieję na szybką redukcję tkanki tłuszczowej i osiągnięcie szczupłej sylwetki. Wiele spośród takich specyfików pobudza termogenezę – naturalny proces zachodzący w organizmie, dzięki któremu następuje szybsze spalanie tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że podobny efekt uzyskamy spożywając niektóre produkty żywnościowe.
Termogeneza jest całym zespołem procesów metabolicznych, dzięki którym ludzkie ciało osiąga i utrzymuje stałą temperaturę. Można to porównać do bardzo zaawansowanego systemu grzewczego. Dzięki termogenezie jesteśmy w stanie spalać tłuszcz – nie tylko ten dostarczany wraz z pożywieniem, ale także odłożony w postaci tkanki (jest to rezerwa energetyczna organizmu).
Każdy organizm ma własny tryb termogenezy, który jednak można przyspieszyć. Jednym ze sposobów jest oczywiście aktywność fizyczna. Drugim – spożywanie konkretnych produktów, powodujących wzrost temperatury ciała i tym samym bardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej. Są to tzw. termogeniki. Dodaje się je do suplementów diety przeznaczonych dla osób walczących z nadwagą. Znajdziemy je także jedzeniu.
Termogeniki znajdują się w wielu owocach, warzywach czy przyprawach, jednak chcąc w pełni wykorzystać ich potencjał i móc zrezygnować z przyjmowania suplementów, musisz zdecydować się na kilka szczególnych produktów. Oto one:
Włączając te produkty do swojej diety i uzupełniając ją uprawianiem sportu, z pewnością zauważysz bardzo dobre efekty. Co ważne – bez sięgania po drogie suplementy.