Witamina C - czyli kwas askorbinowy ma szerokie spektrum działania w organizmie człowieka. Z racji tego, że jest przeciwutleniaczem i zwalcza wolne rodniki, wykorzystuje się go także z dużym powodzeniem w kosmetyce.
Jej podstawowym zadaniem jest wspomaganie odporności całego organizmu człowieka. Dzięki niej zyskuje się większą barierę ochronną na różne wirusy, a co za tym idzie, mniej choruje. Należy jednak pamiętać, że nie spełni ona swojej roli w przypadku, kiedy infekcja już zdoła się rozwinąć. Witamina C ma też swój udział w wytwarzaniu kolagenu, dzięki któremu szybciej goją się rany. Obniża też poziom złego cholesterolu, chroni komórki od uszkodzeń, uczestniczy w naprawie DNA oraz ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
Niektórzy boją się ją zażywać z tego względu, iż zakwaszą sobie organizm, nabawią kamieni nerkowych czy zniszczą szkliwo zębów. Nie jest to jednak prawda. Witamina C jest bezpieczna, nie uczula, nie podrażnia żołądka, ponieważ kwas L-askrobinowy jest bardzo słabym kwasem. Oczywiście nie należy przesadzać w suplementacji witaminą C, gdyż wtedy mogą się pojawić przejściowe problemy ze strony układu pokarmowego, jak np. rozwolnienie.
Nie trzeba się zbytnio martwić kiedy witamina C zostanie przedawkowana. Gdyby tak się stało zostanie usunięta przez nerki do moczu (witamina ta jest rozpuszczalna w wodzie!), lub przez jelita. Kiedy natomiast spadnie jej poziom w organizmie, wtedy zostaje uruchomione ponowne jej wchłanianie do organizmu. Czyli następuje samoregulacja.
Warto pamiętać, ze wysoki poziom stresu powoduje, iż witamina C jest w około 90 %-95 % wchłaniana do organizmu, czyli w ekspresowym tempie. Należy więc uzupełniać częściej jej niedobory. Jej aborcję do organizmu blokuje także nikotyna, zmęczenie fizyczne i stany zapalne, nadużywanie cukru, ukąszenia owadów i niektóre leki.
Jej bogate źródło znajduje się w warzywach i owocach. Warto sięgać częściej po jagody, czarne porzeczki, truskawki, warzywa kapustne, natkę pietruszki, paprykę, kalafior, szpinak czy ziemniaki. Trzeba pamiętać, że poddane obróbce termicznej (gotowanie), tracą większość cennych składników odżywczych.
Jeśli w organizmie zaczyna brakować witaminy C, pojawia się zazwyczaj problem z częstszymi przeziębieniami, męczliwością, sennością, skłonnością do występowania siniaków, bólów mięśniowo-stawowych. Mogą też krwawić dziąsła (gdyż spada produkcja kolagenu) lub może pojawić się brak apetytu i apatia.
Do zbadania poziomu witaminy C wystarczy pobranie krwi w punkcie diagnostyki medycznej. Należy też bacznie obserwować swój organizm, gdyż odczuwalnie wyżej wymienionych skutków niedoboru, powinno skłonić do szybkiej reakcji.
Artykuł sponsorowany