Syrop z cebuli: babciny sposób na przeziębienie, który wciąż działa

Maciej Piwowski
23.06.2020

Naturalne metody leczenia i profilaktyki zachorowania powoli wracają do łask. Coraz więcej osób preferuje je zamiast przyjmowania środków farmakologicznych, które przecież nigdy nie są w 100% obojętne dla organizmu. Jedną z najcudowniejszych, znanych od stuleci mikstur na różne dolegliwości jest syrop z cebuli. Warto sobie o nim przypomnieć i przygotować go przed sezonem przeziębienia i grypy. Jakie właściwości ma syrop z cebuli? Na co może pomóc? Sprawdź w naszym poradniku.

Właściwości syropu z cebuli

Jak nietrudno się domyślić, głównym składnikiem tej naturalnej mikstury jest cebula – warzywo powszechnie dostępne w naszym kraju, bardzo tanie, mające szerokie zastosowanie kulinarne. Warto ją natomiast wykorzystywać również dla celów zdrowotnych. Cebula to zdecydowanie jedno z najzdrowszych warzyw uprawianych w naszym kraju.

Przede wszystkim syrop z cebuli jest przebogatym źródłem witaminy C, która ma działanie wzmacniające odporność, a tym zwiększające poziom ochrony przed infekcjami. Oczywiście picie syropu nie zagwarantuje, że nie zachorujemy, natomiast nawet gdy już się to przytrafi, ten naturalny produkt znacząco przyspieszy walkę z infekcją i załagodzi jej objawy.

Nie zapominajmy, że cebula jest warzywem bardzo zasobnym w żelazo. Stąd też picie syropu z cebuli zaleca się osobom chorującym na anemię lub nią zagrożonym.

Kolejną grupą osób, które powinny sięgać po syrop z cebuli, są ludzie cierpiący na choroby układu moczowego, zwłaszcza kobiety. Syrop ten ma właściwości moczopędne i antybakteryjne.

Dodatkowo warto wspomnieć, że cebula jest bogatym źródłem glikozydów oraz innych enzymów trawiennych. Stąd picie syropu z tego warzywa jest wskazane w przypadkach problemów z trawieniem, pracą jelit czy spowolnionym metabolizmem.

Dobrodziejstwo dla kobiet w ciąży

Syrop z cebuli od stuleci jest uważany za naturalny antybiotyk i nie ma w tym stwierdzeniu ani grama przesady. Warzywo to ma wybitne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, podobnie jak czosnek. Stąd syrop z cebuli najlepiej jest włączyć do swojej codziennej diety w okresie jesiennym i zimowym oraz tuż pod koniec lata, aby zdążyć zbudować odporność.

Syrop z cebuli jest bezpiecznym środkiem na przeziębienie i grypę dla kobiet w ciąży, które z uwagi na swój stan nie powinny sięgać po silne leki przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe. Należy jedynie pamiętać, aby nie spożywać syropu krótko przed pójściem spać, ponieważ ma on działanie wykrztuśne i mógłby powodować napady kaszlu w nocy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.