Suplementy z witaminą E: na co mogą pomóc?

Krzysztof Jagielski
24.08.2020

Witamina E nieprzypadkowo jest nazywana „witaminą młodości”. To jedna z najważniejszych witamin, jaka występuje w produktach spożywczych. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, hamuje procesy starzeniowe, reguluje poziom cholesterolu czy… zwiększa płodność. Nic dziwnego, że bardzo wiele osób regularnie sięga po suplementy diety z witaminą E. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? W jakich produktach ją znajdziemy? Sprawdź w naszym poradniku.

Czym jest witamina E?

Witamina E to silny przeciwutleniacz, który składa się z tokoferoli oraz tokotrienoli. Są to bardzo ważne składniki pokarmowe, których musimy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem lub ewentualnie wspierając się suplementacją.

Nie wszyscy wiedzą, że witaminę E standardowo dodaje się do żywności – świadczy o tym symbol E306. Można się również spotkać z syntetycznymi odpowiednikami witaminy E, czyli E307, E308 i E309. Jak widać nie każde „E” w składzie produktu oznacza, że jest on szkodliwy dla zdrowia i nafaszerowany chemią.

Typową cechą witaminy E jest to, że rozpuszcza się ona w tłuszczach. W efekcie ludzki organizm ma zdolność jej magazynowania, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem (witamina nie jest wydalana z moczem i potem).

Warto wiedzieć

Dorosła kobieta ma dzienne zapotrzebowanie na witaminę E na poziomie 8 mg. Dla mężczyzn wskaźnik ten wynosi 10 mg, a dla dzieci – 6 mg.

Witamina E jest kojarzona przede wszystkim przez pryzmat znakomitego wpływu na wygląd – to zasługa tego, że świetnie radzi sobie z usuwaniem wolnych rodników. Nieprzypadkowo tę witaminę masowo dodaje się do różnego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych i antystarzeniowych.

Naturalne źródła witaminy E

Witaminę E można suplementować na różne sposoby – przyjmując ją od wewnątrz i zewnątrz (np. w postaci kremów, maści etc.). Warto natomiast przede wszystkim zadbać o wprowadzenie do swojego jadłospisu produktów spożywczych, które zawierają duże ilości „witaminy młodości”. Na tej liście znajdziemy m.in..:

  • Nasiona słonecznika
  • Pestki dyni
  • Migdały
  • Orzechy
  • Oleje roślinne
  • Oliwki
  • Produkty zbożowe
  • Suszone morele
  • Maliny, jagody
  • Szpinak, marchewkę

Należy przy tym koniecznie zaznaczyć, że ewentualna suplementacja witamy E powinna odbywać się pod kontrolą lekarza. Nadmiar tego przeciwutleniacza jest równie szkodliwy, jak jego niedobór, mogąc prowadzić do zaburzeń widzenia, nieprawidłowej pracy żołądka i jelit oraz uczucia ciągłego zmęczenia.

 

 

 

 

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie