Przeziębienie i inne infekcje wirusowe mogą stanowić poważne wyzwanie dla organizmu, osłabiając układ odpornościowy, powodując uczucie ciągłego zmęczenia i spadek ogólnej wydolności. W tym okresie warto wzbogacić swoja dietę m.in. o naturalne źródła cynku lub też – w porozumieniu z lekarzem – przyjmować go w formie suplementacji. Dlaczego? Dowiesz się tego z naszego poradnika.
Cynk to pierwiastek śladowy, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Między innymi usprawnia pracę układu odpornościowego, przyspiesza gojenie się ran, uczestniczy w syntezie DNA i białek oraz zwalczaniu stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego.
Wszystko zależy od decyzji lekarza. Jeśli ten zalecił suplementację cynku, to najlepszą formą uzupełniania tego pierwiastka w organizmie jest stosowanie pastylek do ssania lub tabletek, ewentualnie preparatów w formie syropu.
Suplementację najlepiej rozpocząć jak najszybciej po pojawieniu się objawów i kontynuować przez kilka dni, co powinno przyczynić się do szybszego zwalczenia infekcji.
Suplementacja to jedno, ale nie zapominajmy, że cynk znajdziemy także w wielu produktach spożywczych. Wzbogacając o nie swoją dietę możesz zmniejszyć ryzyko infekcji, a w czasie przeziębienia czy grypy szybciej wrócić do zdrowia.
Zasobnymi, naturalnymi źródłami cynku są między innymi mięso (wołowina, wieprzowina), jaja, produkty pełnoziarniste, pestki dyni, orzechy czy nasiona roślin strączkowych.