Suplementacja cynku w okresie przeziębienia – czy to dobry pomysł?

Piotr Kowalczyk
20.06.2025

Przeziębienie i inne infekcje wirusowe mogą stanowić poważne wyzwanie dla organizmu, osłabiając układ odpornościowy, powodując uczucie ciągłego zmęczenia i spadek ogólnej wydolności. W tym okresie warto wzbogacić swoja dietę m.in. o naturalne źródła cynku lub też – w porozumieniu z lekarzem – przyjmować go w formie suplementacji. Dlaczego? Dowiesz się tego z naszego poradnika.

Ważna rola cynku

Cynk to pierwiastek śladowy, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Między innymi usprawnia pracę układu odpornościowego, przyspiesza gojenie się ran, uczestniczy w syntezie DNA i białek oraz zwalczaniu stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego.

Jak stosować cynk podczas przeziębienia?

Wszystko zależy od decyzji lekarza. Jeśli ten zalecił suplementację cynku, to najlepszą formą uzupełniania tego pierwiastka w organizmie jest stosowanie pastylek do ssania lub tabletek, ewentualnie preparatów w formie syropu.

Suplementację najlepiej rozpocząć jak najszybciej po pojawieniu się objawów i kontynuować przez kilka dni, co powinno przyczynić się do szybszego zwalczenia infekcji.

Naturalne źródła cynku

Suplementacja to jedno, ale nie zapominajmy, że cynk znajdziemy także w wielu produktach spożywczych. Wzbogacając o nie swoją dietę możesz zmniejszyć ryzyko infekcji, a w czasie przeziębienia czy grypy szybciej wrócić do zdrowia.

Zasobnymi, naturalnymi źródłami cynku są między innymi mięso (wołowina, wieprzowina), jaja, produkty pełnoziarniste, pestki dyni, orzechy czy nasiona roślin strączkowych.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie