Słodycze bez cukru – poznaj ich najważniejsze zalety

Marek Szydełko
07.02.2022

Słodycze dość jednoznacznie kojarzą się nam z niezdrowymi produktami spożywczymi, w głównej mierze odpowiedzialnymi za epidemię otyłości, nadwagi i próchnicy. Warto zatem wiedzieć, że w tej kategorii znajdziemy również zupełne przeciwieństwo, czyli słodycze bez cukru. Cieszą się one coraz większą popularnością z uwagi na trend zdrowego, świadomego odżywiania. Jakie są zalety takich słodyczy? Najważniejsze z nich omawiamy w naszym poradniku.

Brak sacharozy

To właśnie sacharoza, czyli cukier stołowy, jest głównym powodem, dla którego zdrowa dieta wyklucza jedzenie słodyczy, zwłaszcza regularnie i w sporych ilościach. Słodycze bez cukru są wolne od sacharozy, w której zastępstwie stosuje się naturalne słodziki, na przykład stewię czy ksylitol.

Niski indeks glikemiczny

Dzięki temu, że słodycze bez cukru nie zawierają sacharozy, to mają bardzo niski indeks glikemiczny (nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi). Tym samym mogą być elementem diety osób chorych na cukrzycę lub znajdujących się w grupie ryzyka tej choroby. Pamiętajmy natomiast o zdrowym rozsądku, jeśli chodzi o ilość spożywanych słodyczy.

Nie powodują próchnicy

To bardzo ważna zaleta słodyczy bez cukru, zwłaszcza z punktu widzenia rodziców, którzy z jednej strony chcą zapewnić swoim dzieciom odrobinę słodkości, a z drugiej martwią się stanem ich uzębienia. Słodycze bezcukrowe nie wywołują cukrzycy, ponieważ naturalne słodziki nie stanowią pożywki dla bakterii niszczących zęby.

Zawierają cenne składniki odżywcze

Szczególnie dotyczy to coraz popularniejszych czekolad bez cukru zawierających dużą ilość kakao. Takie czekolady stanowią źródło wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych i mineralnych, włącznie z magnezem, żelazem, wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi czy polifenolami. Zjedzenie kostki takiej wysokojakościowej czekolady ma również pozytywny wpływ na psychikę, ponieważ powoduje zwiększone uwalnianie endorfin przy jednoczesnym zahamowaniu produkcji kortyzolu, potocznie nazywanego hormonem stresu.

Widać zatem, że słodycze bez cukru mogą stanowić idealny zamiennik dla klasycznych słodyczy. Nie bez znaczenia jest przy tym to, że smakują równie dobrze i osoby niemające pojęcia, że właśnie zjadły np. czekoladę ze stewią, nie odróżnią jej od zwykłej czekolady deserowej.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie