Słodycze bez cukru – dlaczego to najlepszy wybór dla Twojego dziecka?

Maciej Piwowski
22.10.2021

Słodycze bez cukru budzą coraz większe zainteresowanie, zwłaszcza wśród cukrzyków oraz rodziców, którzy chcą zadbać o prawidłową dietę dziecka. Takie słodycze są o wiele bezpieczniejszą pozycją w jadłospisie w porównaniu z klasycznymi produktami zawierającymi sacharozę. Jeśli w Twojej domowej spiżarni nadal nie ma słodyczy bez cukru, to koniecznie rozważ kupienie ich dla dziecka, choćby na próbę. Sprawdź, dlaczego warto.

Smakują dokładnie tak samo, jak klasyczne słodycze

Nie musisz się obawiać, że słodycze bez cukru nie przypadną Twojemu dziecku do gustu. Choć są wolne do sacharozy, to zawierają inne substancje słodzące – najczęściej ksylitol lub stewię, ewentualnie fruktozę. Dzięki temu pozostają słodkie i bardzo smakują dzieciom. Jesteśmy wręcz przekonani, że pociecha nie zorientuje się, iż dostała np. czekoladę bez cukru.

Takie słodycze są więc super sposobem na to, aby zadbać o lepszy jadłospis dziecka, ale bez wprowadzania drakońskich zasad żywieniowych, czyli całkowitego wykluczania produktów z sacharozą.

Bardzo duży wybór produktów

Słodycze bez cukru to już teraz bardzo obszerna kategoria produktów, która stale jest uzupełniania o nowe rzeczy. Na pewno znajdziesz tutaj słodycze lubiane przez Twoje dziecko. Mogą to być chociażby:

  • czekolady,
  • cukierki,
  • płatki śniadaniowe,
  • batoniki,
  • dżemy i marmolady,
  • masło orzechowe,
  • chrupki, chipsy.

Są bezpieczniejsze dla zębów

Wynika to z faktu, iż słodycze bez cukru są wolne od sacharozy, która stanowi pożywkę dla bakterii niszczących szkliwo oraz wywołujących próchnicę. To ważny argument w czasach, gdy nawet 8 na 10 dzieci w Polsce ma dziurawe zęby.

Mniejsze ryzyko nadwagi i otyłości

Brak sacharozy bezpośrednio przekłada się na znacznie niższą kaloryczność słodyczy bez cukru. Stanowią one dobry wybór w sytuacji, gdy rodzice wiedzą, że muszą podjąć walkę z nadwagą czy otyłością dziecka lub po prostu chcą je przed tym uchronić. Oczywiście pamiętajmy, że słodycze bez cukru także muszą być ograniczane i stanowić tylko okazjonalny dodatek do jadłospisu dziecka.

Warto również wspomnieć o tym, że słodycze bez cukru mają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego można je – w rozsądnych ilościach – podawać dzieciom i dorosłym z cukrzycą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.