Profilaktyka zgagi, czyli tego warto unikać

Krzysztof Jagielski
29.07.2021

Każdy, kto choć raz doświadczył zgagi, doskonale wie, jak nieprzyjemna jest to dolegliwość. Uczucie pieczenia w przełyku może utrzymywać się przez kilka godzin i odbierać ochotę nie tylko na jedzenie, ale też jakąkolwiek formę aktywności. Warto zatem wiedzieć, że istnieje szereg zasad profilaktyki zgagi. Poznaj je, a następnie wciel w życie.

Nie przejadaj się

Zgagę może wywołać właśnie typowe przejedzenie, które towarzyszy nam szczególnie w okresie świątecznym. Jeśli wiesz, że po zjedzeniu zdecydowanie zbyt dużej ilości jedzenia dostajesz zgagi, to po co ryzykować? Przejedzenie wywołuje zgagę z uwagi na cofanie się pokarmu z przepełnionego żołądka do przełyku.

Unikaj ciężkostrawnych potraw

Tradycyjna polska kuchnia niestety bardzo sprzyja zgadze, dlatego warto jej unikać lub przynajmniej ograniczać spożywanie ciężkostrawnych posiłków. Osoby z tendencją do zgagi powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu m.in. smażone potrawy, posiłki z dodatkiem tłuszczów trans (jak fast foody) czy pieczone ciasta.

Ostrożnie z niektórymi napojami

Zgagę może wywołać nadmierne spożycie kawy, ale też czarnej herbaty. Jeśli więc miewasz nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, to ogranicz się do wypijania maksymalnie jednej filiżanki kawy i jednej filiżanki herbaty – ewentualnie zastąp oba napoje zieloną herbatą. Uważaj też na alkohol, który drażni ścianki żołądka i jest czynnikiem ryzyka refluksa. Na liście zakazanych napojów trzeba też umieścić te gazowane i słodzone.

Ogranicz spożycie warzyw wzdymających

Szczególnie dotyczy to cebuli i czosnku. Ich jedzenie, nawet w niewielkich ilościach, powoduje gromadzenie się gazów, które z kolei rozluźniają dolny zwieracz przełyku. W efekcie następuje cofanie się treści żołądkowej, co wywołuje zgagę.

Rzuć palenie

Charakterystyczne dla zgagi jest to, że najczęściej cierpią na nią nałogowi palacze. Substancje zawarte w dymie tytoniowym również wpływają na pracę zwieracza dolnego przełyku, rozluźniając go i powodując cofanie się treści żołądka.

Schudnij

Ważnym czynnikiem ryzyka zgagi jest otyłość, która prowadzi do zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej. Stale uciskany żołądek jest bardzo narażony na refluks, co z kolei przekłada się na częste występowanie zgagi, nawet po zjedzeniu niewielkiego posiłku.

 

 

 

 

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.