Produkty spożywcze, które szkodzą Twojej wątrobie

Mariusz Siwko
30.12.2020

Wątroba jest kluczowym organem, ponieważ to ona odpowiada za neutralizowanie i usuwanie z organizmu różnego rodzaju toksyn. Wątroba ma jednak ograniczone możliwości. Wiele lat stosowania złej, śmieciowej diety fatalnie odbija się na kondycji tego organu, a nawet może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Sprawdź więc, które produkty spożywcze warto wykluczyć ze swojego jadłospisu lub przynajmniej znacząco ograniczyć ich spożycie.

Alkohol

To wróg numer 1 ludzkiej wątroby. Wystarczy, że wypijasz dwa piwa dziennie, aby znaleźć się w grupie ryzyka zachorowania na marskość wątroby czy stłuszczenie wątroby – obie choroby stanowią bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Sól

Nie jest tajemnicą, że nadmierne spożycie soli źle wpływa na funkcjonowanie organizmu. Częściej jednak mówi się o nadciśnieniu tętniczym, ale już nie o tym, że sód spowalnia regenerację wątroby, a jego nadmiar w diecie może prowadzić do zwłóknienia tego organu.

Cukier

Lubisz słodkie? W takim razie staraj się walczyć ze swoimi nawykami żywieniowymi, bo nadmiar cukru w diecie także szkodzi wątrobie, zmniejszając jej zdolność do regeneracji. Pamiętaj, że cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, ale też owocach czy słodzonych napojach.

Glutaminian sodu

Jeśli chcesz zadbać o swoją wątrobę, to robiąc zakupy koniecznie sprawdzaj, czy wybrane produkty nie zawierają glutaminianu sodu. To popularny konserwant, który – jak dowiodły badania – znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, a nawet zapalenie wątroby.

Czerwone mięso

Uważa się je za zdrowe, szczególnie w porównaniu z wieprzowiną, ale wątroba wyraziłaby na ten temat nieco inne zdanie. Czerwone mięso bardzo obciąża ten organ, dlatego albo całkowicie zrezygnuj z jego jedzenia, albo ogranicz spożycie wołowiny do maksymalnie jednego posiłku w tygodniu.

Ryby morskie

Zaskakujące, prawda? Ryby morskie są uważane za bardzo zdrowe i tak też jest w rzeczywistości, o ile nie stanowią codziennego składnika diety. Takie ryby mogą zawierać metale ciężkie, które bardzo szkodzą ludzkiej wątrobie i zatruwają organizm. Co ciekawe znajdziemy je również w innych popularnych i uznawanych za zdrowe produktach, jak chociażby ciemny ryż.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.