Poznaj zalety gotowania na parze

Marek Szydełko
12.11.2020

Gotowanie na parze jest zdecydowanie najzdrowszą metodą obróbki termicznej. Mimo to nie cieszy się taką popularnością, jak smażenie czy pieczenie, a szkoda. Gotując na parze inwestujesz w zdrowie całej rodziny, ponieważ tak przygotowane produkty dostarczają znacznie większej ilości cennych składników odżywczych. W dodatku ta metoda gotowania jest szybka i mało kłopotliwa – możesz do tego użyć specjalnego urządzenia nazywanego parowarem lub po prostu naczynia do gotowania na parze. Sprawdź najważniejsze zalety takiej formy obróbki termicznej.

Zdrowsze jedzenie

Produkty gotowane na parze tracą o wiele mniej składników odżywczych (nawet o 50%) niż w przypadku smażenia. Wynika to z tego, że taka metoda obróbki wymaga niższej temperatury – około 80 stopni Celsjusza. Warto przy tym przypomnieć, że wiele cennych witamin i minerałów jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. Gotując na parze masz więc pewność, że w końcowym produkcie znajdzie się więcej chociażby witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, potasu, miedzi czy żelaza.

Warto wiedzieć

W trakcie gotowania na parze produkty nie są zanurzone w wodzie, dzięki czemu zawarte w nich składniki nie są wytrącane do wywaru.

Smak

Produkty gotowane na parze są o wiele smaczniejsze i z tym faktem nie można dyskutować. Owszem, nie wszyscy od razu przekonują się do takiej formy przygotowywania posiłków, co jednak wynika wyłącznie z niezdrowych przyzwyczajeń – chociażby do chrupiącej panierki czy skórki. Warto natomiast zauważyć, że np. mięso gotowane na parze ma o wiele lepszy kolor, jest delikatniejsze i intensywniejsze w smaku, dzięki czemu można też ograniczyć użycie przypraw, na czele z solą.

Bez tłuszczu

Tłuszcze są oczywiście potrzebne w naszej diecie, ale i tak warto je ograniczać – szczególnie te, które wykorzystuje się w procesie smażenia. Gotując na parze można całkowicie zrezygnować chociażby z oleju słonecznikowego czy rzepakowego, ponieważ ta metoda wyklucza ryzyko przywierania np. mięsa. Dzięki temu dania są mniej kaloryczne, lekkostrawne, nie obciążają tak żołądka i wątroby, jak potrawy smażone.

Uniwersalna metoda

Dużą zaletą gotowania na parze jest również to, że w ten sposób można przygotować praktycznie każdy produkt – poza nielicznymi wyjątkami, jak naleśniki czy pierogi. W parowarze śmiało możesz przygotować pyszne mięsa, ryby, warzywa, jajka, ale też kasze, ryż, owoce i inne produkty stałe. Dodatkowo wspomnijmy o olbrzymiej wygodzie: nie musisz doglądać dania, przewracać produktów, cały proces postępuje automatycznie, co pozwala też zaoszczędzić dużo czasu w kuchni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie