Aronia jest bardzo niedocenianym skarbem polskiej przyrody. Występuje w naszym kraju dość powszechnie, wiele osób ma ją w swoich ogrodach z uwagi na walory dekoracyjne krzewu aronii. Mało kto jednak decyduje się na zbieranie jej owoców. Wielka szkoda, bo aronia ma wybitnie cenne właściwości zdrowotne – z jej owoców można przyrządzić domowe soki i syropy na wzmocnienie odporności. Poznaj najważniejsze zalety aronii i przekonaj się do tego wspaniałego owocu.
Owoce aronii zawierają ogromne ilości witamin C, B2, B6, E, PP. Dzięki temu oferują silne właściwości przeciwutleniające oraz wspierające odporność. Poza tym w owocach aronii znajdziemy beta-karoten, mangan, bor, molibden, kobalt, miedź oraz jod. Można zatem uznać, że jest to świetne uzupełnienie diety m.in. dla osób mających problemy z tarczycą czy walczących z nadwagą i otyłością.
Poza dużą zawartością witaminy C, owoce aronii charakteryzują się również wysokim stężeniem rutyny. Jak powszechnie wiadomo, jest to związek stanowiący budulec ludzkiego układu odpornościowego. Dodatkowo zarówno rutyna, jak i witamina C, wspierają układ odpornościowy oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Picie soku z aronii czy jedzenie dżemów z tych owoców jest zatem zalecane osobom mającym problemy z sercem czy chorującym na miażdżycę.
Owoce aronii są bardzo zasobne w antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Są one jednym z głównych czynników powodujących rozwój choroby nowotworowej. Regularne jedzenie owoców aronii, a najlepiej picie świeżo wyciśniętego soku, stanowi zatem smaczny i bardzo skuteczny element profilaktyki raka.
Nie każdy wie, że substancje znajdujące się w owocach aronii mają właściwości chroniące przed nadmiernym promieniowaniem UV. Z tego też powodu aronia często stanowi składnik kremów i innych kosmetyków pielęgnacyjnych do skóry suchej i z tendencją do podrażnień. Dodatkowo, jak już wcześniej wspomnieliśmy, rutyna i witamina C wzmacniają naczynia krwionośne, co także bardzo pozytywnie wpływa na kondycję i wygląd skóry.
Owoce aronii zawierają duże ilości flawonoidów, które stymulują organizm do wydzielania rodopsyny – jest to substancja wspomagająca widzenie zmierzchowe oraz wspierająca regenerację gałek ocznych i niwelująca negatywny wpływ światła niebieskiego na wzrok.