Powody, dla których warto włączyć ciecierzycę do swojej diety

Mariusz Siwko
01.10.2019

Jeszcze do niedawna w zbiorowej świadomości ciecierzyca funkcjonowała tylko jako podstawowy produkt kuchni wegetariańskiej lub wegańskiej. Od pewnego czasu to warzywo budzi jednak zainteresowanie także wśród mięsożerców. Wszystko dzięki promowaniu ciecierzycy przez dietetyków, którzy podkreślają jej znakomite właściwości odżywcze oraz czysto zdrowotne. Nadal się wahasz? W takim razie sprawdź mocne powody przemawiające za tym, aby nareszcie się przełamać i włączyć ciecierzycę do swojej diety.

Jest pyszna

Mnóstwo osób twierdzi, że nie lubi ciecierzycy, choć nigdy jej nie jadło. To warzywo z rodziny bobowatych jest wyjątkowo wdzięcznym tematem kulinarnym. Z ciecierzycy można przyrządzić nie tylko pyszne dania wegetariańskie. Może ona również stanowić fajny dodatek do potraw mięsnych, w tym zup. Dobrze sprawdza się jako zamiennik ziemniaków, kaszy, jest idealna do sałatek oraz przeróżnych wariacji na temat gulaszu czy leczo.

Dodaje energii

Ciecierzyca jest dobrym przykładem na to, że produkty roślinne z powodzeniem mogą nam zastąpić mięso i zapewnić dość energii do pracy, nauki czy uprawiania sportu. Warto zwrócić uwagę na to, iż to warzywo charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego, które także stanowi budulec ludzkich mięśni. W dodatku jest to białko świetnie przyswajane przez organizm, choć pamiętajmy, że nie zawiera ono niektórych aminokwasów – można je suplementować lub dostarczać organizmowi wraz innymi produktami roślinnymi, np. kaszą.

Dobra dla osób chcących schudnąć

Ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Oznacza to, że zawierające ją potrawy są niezwykle sycące. W dodatku uczucie sytości towarzyszy nam przez długi czas po zjedzeniu posiłku, co zmniejsza ochotę na podjadanie. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny więc poważnie pomyśleć o uzupełnieniu jadłospisu właśnie o ciecierzycę.

Zawiera potrzebne nam składniki

Niepozorne warzywo, jakim jest ciecierzyca, to prawdziwa skarbnica dobra. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, niezbędnego chociażby kobietom w ciąży czy planującym zajść w ciążę. Poza tym ciecierzyca jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu oraz magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny, a więc będzie odpowiednim produktem dla osób chorujących na cukrzycę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie