Peeling cukrowy – jak zrobić? Dlaczego warto?

Marek Szydełko
02.01.2023

Peeling cukrowy to jeden z najlepszych peelingów, jakie możesz zafundować swojej skórze. Co ważne, jesteś w stanie zrobić go we własnym zakresie, bez konieczności kupowania gotowego produktu czy korzystania z profesjonalnej usługi kosmetycznej. Garść wskazówek znajdziesz w naszym poradniku.

Co daje peeling cukrowy?

Peeling cukrowy przeprowadza się w celu usunięcia zrogowaciałego naskórka. Dzięki temu skóra odzyskuje blask, jest lepiej natleniona i szybciej się regeneruje. Dodatkowym efektem jest lepsze wchłanianie składników odżywczych zawartych w kosmetykach.

Celem wykonania peelingu cukrowego może być również wyrównanie kolorytu skóry i usunięcie przebarwień, co jest szczególnie ważne po lecie. Poza tym sam zabieg jest naprawdę przyjemny, łatwy do przeprowadzenia w domowej łazience – zawsze też możesz poprosić partnera o pomoc w dotarciu do trudniej dostępnych miejsc, jak plecy czy pośladki.

Przepis na domowy peeling cukrowy

Przygotowanie domowego peelingu cukrowego jest bardzo łatwe. Potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników. Podstawą jest oczywiście cukier, który możesz dodać do dowolnej mikstury – w zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć.

Jeśli zależy Ci na wyrównaniu kolorytu i załagodzeniu podrażnień, to zmieszaj pół szklanki cukru z kilkoma łyżkami miodu i soku z cytryny. Możesz dodać kilka kropel ulubionego olejku eterycznego. Taką papkę nałóż na rękawicę do peelingu i intensywnie pocieraj ciało.

Inny przepis to peeling cukrowy o działaniu nawilżającym. Zamiast miodu zmieszaj cukier z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, ewentualnie oleju spożywczego, jaki masz pod ręką. Procedura przeprowadzania peelingu jest dokładnie taka sama.

Po wykonaniu peelingu spłucz ciało letnią wodą. Zabieg możesz przeprowadzać raz w tygodniu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie