Olej rzepakowy: pewniak w każdej kuchni

Mateusz Nowak
25.07.2019

Smażenie jest podstawową techniką obróbki termicznej. Większość z nas używa do tego tłuszczów roślinnych, spośród których największą popularnością cieszy się olej rzepakowy. Choć nie ma on najlepszej pracy i uchodzi za słaby wybór do zdrowej kuchni, to takie opinie trzeba uznać za mocno przesadzone. W rzeczywistości olej rzepakowy ma liczne zalety zdrowotne i śmiało może stanowić element świadomej diety.

Bogate źródło bezcennych tłuszczów roślinnych

Olej rzepakowy jest bardzo zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w ludzkim organizmie. Między innymi wzmacniają odporność, poprawiają metabolizm, a także wykazują działanie kosmetyczne (poprawiają wygląd skóry i włosów). W oleju rzepakowym znajdziemy te najcenniejsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega-3 i omega-6.

Co bardzo istotne, cechą oleju rzepakowego jest korzystny stosunek kwasów omega-6 i omega-3, który wynosi 2:1, a więc jest perfekcyjny. Takie połączenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przynosi organizmowi największe korzyści i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Nie tylko kwasy omega

Olej rzepakowy zawiera również inne cenne składniki. Warto tutaj wyróżnić witaminę E, nazywaną potocznie witaminą młodości. Substancja ta wykazuje silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni nienasycone kwasy tłuszczowe przed tlenem (który je niszczy). Dodatkowo witamina E jest znanym antyoksydantem, zabezpieczającym komórki ludzkiego organizmu przed tzw. stresem oksydacyjnym.

Ponadto olej rzepakowy jest źródłem steroli, które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu we krwi, ograniczając jego wchłanianie w jelitach. Nie zapominajmy również o kwasie ALA, pełniącym bardzo ważną rolę w rozwoju komórek nerwowych oraz mózgowych.

Poza tym olej rzepakowy zawiera kwas oleinowy, który jest znanym, bardzo cennym kosmetykiem. Dzięki temu regularne spożywanie tego oleju oraz dodawanie go np. do szamponów czy płukanek, ma bardzo pozytywny wpływ na wygląd. Oleju można używać zewnętrznie, chociażby podczas masażu czy do robienia domowych maseczek odmładzających.

Jak widać olej rzepakowy nie jest wcale niezdrowym produktem spożywczym i śmiało można po niego sięgać w swojej kuchni – nie tylko do smażenia, ale też chociażby do sałatek.

 

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.