Witamina C to silny przeciwutleniacz, dlatego jej odpowiedni poziom ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrej odporności organizmu. Witamina ta wspomaga również proces gojenia się ran, uczestniczy w syntezie kolagenu oraz zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia. Nie ma zatem wątpliwości, że warto suplementować witaminę C, najlepiej naturalnie, sięgając po jej bogate źródła. Wbrew obiegowej opinii nie są to tylko cytrusy. Poznaj owoce, które zawierają najwięcej witaminy C.
Owoc nazywany też wiśnią barbadoską to bomba witaminowa. 100 g produktu zawiera około 1600 mg witaminy C, co czyni ten owoc jednym z najbogatszych źródeł kwasu askorbinowego.
Kojarzony ze zdrowym produktem spożywczym, rzeczywiście nim jest, również za sprawą wysokiej zawartości witaminy C. 100 g rokitnika dostarcza koło 200-450 mg kwasu askorbinowego.
Wiele osób uwielbia napary z dzikiej róży, które są świetne na przeziębienie. Nic dziwnego: ten owoc zawiera ogrom witaminy C. W 100 g produktu znajduje się aż do 400 mg kwasu askorbinowego.
Powszechnie dostępna w naszym kraju, bardzo zdrowa i zasobna w witaminę C. W 100 g tego owocu znajduje się około 180 mg kwasu askorbinowego, znacznie więcej niż w cytrynie.
Ten owoc egzotyczny także stanowi zasobne źródło kwasu askorbinowego. Zjadając 100 g papai dostarczamy organizmowi około 60 mg witaminy C.
Przyznaj, że nie kojarzysz tych owoców ze źródłem witaminy C. Tymczasem truskawki zawierają jej całkiem sporo. W 100 g owocu znajduje się około 60 mg kwasu askorbinowego.
Wreszcie przechodzimy co cytrusów, które – jak się okazuje – wcale nie są najzasobniejszym źródłem witaminy C. W 100 gramach cytryny, pomarańczy czy grapefruita znajduje się około 50-60 mg kwasu askorbinowego.