Naturalne źródła witaminy A. Wybierz je zamiast suplementów!

Mateusz Nowak
25.01.2018

Suplementy z witaminą A należą do najpopularniejszych na polskim rynku. Wiele osób zdaje sobie sprawę, jak wielkie znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ma utrzymanie optymalnego poziomu tej substancji. Witamina A ma wpływ na budowanie odporności, chroni serce i oczy, obniża poziom cholesterolu we krwi, usprawnia pracę tarczycy, zapewnia zdrowy wygląd skóry i włosów. Warto natomiast wiedzieć, że dostawy tej witaminy zapewnią nam niektóre produkty spożywcze. Jeśli włączysz je do swojej diety, nie będziesz musiał sięgać po suplementy.

Dwie postaci witaminy A

Witamina A występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Ta pierwsza jest nazywana retinolem, druga natomiast beta-karotenem. Dzięki temu naturalne uzupełnienie niedoborów witaminy A jest możliwe zarówno w przypadku osób jedzących mięso, jak i wegetarian.

Czerwona papryka

Dla wielu może to być zaskoczenie, jednak czerwona papryka jest bardzo bogatym źródłem beta-karotenu. Jedno średniej wielkości warzywo zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w aż 140%. Dlatego chcąc cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem, koniecznie włącz czerwoną paprykę do swojej diety.

Marchewka

Nawet dziecko wie, że marchewka jest źródłem beta-karotenu. Najlepiej spożywać ją na surowo, bo ugotowana traci większość swoich właściwości. Z marchewki można też robić pyszne soki (najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej). W 100 g tego warzywa znajduje się około 16 mg karotenu.

Tuńczyk

Bardzo zdrowa (ale nie w nadmiarze!) ryba, która jest bogatym źródłem wielu cennych składników, w tym właśnie witaminy A. 100 g tego pysznego mięsa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę w aż 50%.

Rada

Nie przepadasz za tuńczykiem? Sięgnij po inne ryby, jak jesiotr czy makrela. Źródłem witaminy A są także m.in. ostrygi.

Suszone morele

Jedna z najzdrowszych przekąsek. Mały kubek suszonych moreli zapewni Ci blisko 100% dziennej dawki witaminy A. Morele są też bardzo smaczne, dlatego warto wybierać je zamiast chipsów czy innych słodyczy.

Bataty

Wciąż mało popularne w naszym kraju słodkie ziemniaki, które także są bogatym źródłem witaminy A. Poza beta-karotenem bataty dostarczają też organizmowi mnóstwa przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie