Nasiona chia to popularny składnik zdrowej diety. Wiele osób słyszało, że warto włączyć je do swojego jadłospisu, ale właściwie – dlaczego? Nasiona te pochodzą z rośliny Salvia hispanica. Stanową bogate źródło energii i są dziś uważane za tzw. super foods. O właściwościach tych nasion i ich wpływie na organizm przeczytasz w naszym artykule.
Nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (około 17 g na 100 g), które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Tym samym można napisać, że włączenie nasion chia do diety stanowi element profilaktyki chorób serca oraz nadciśnienia tętniczego.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika (około 34 g na 100 g), nasiona chia spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie, co pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Nasiona te stanowią więc cenny składnik diety osób z cukrzycą typu 2.
Nasiona chia stanowią bardzo bogate źródło błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Regularne spożywanie nasion chia może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego.
Nasiona chia są bogate w wapń (aż około 631 mg na 100 g), magnez, fosfor oraz białko, a więc składniki kluczowe dla utrzymania mocnych kości i zdrowych stawów. Z kolei obecność kwasu alfa-linolenowego (ALA) sprawia, że nasiona te wykazują działanie przeciwzapalnie, co może być bardzo przydatne w okresie leczenia kontuzji i urazów.
Nasiona chia zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy i kwercetyna, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się komórek. Przeciwutleniacze te mogą także zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Jak widać słuszne jest twierdzenie, że nasiona chia mogą, a wręcz powinny stanowić składnik zdrowej diety – a wymieniliśmy tylko przykłady ich pozytywnego wpływu na ludzki organizm.