Nalewka z aronii to przepyszny i bardzo zdrowy eliksir, który śmiało można przygotować własnymi siłami. Masz krzak aronii w ogrodzie i brak pomysłów na wykorzystanie owoców? Zrób nalewkę! Sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, kiedy musimy wzmocnić odporność, a przy okazji dać sobie odrobinę przyjemności w chłodny wieczór. Sprawdź nasz przepis na domową nalewkę z aronii.
Do przygotowania nalewki z aronii potrzebujesz:
Po zebraniu owoców aronii pamiętaj, aby je przemrozić – wówczas nie będą takie cierpkie. Owoce włóż do woreczka strunowego i przechowaj w zamrażalniku przez 24-48 godzin.
Przygotuj sobie również duży, najlepiej 2-litrowy słój oraz gazę lub filtr do kawy, w celu przefiltrowania soku (nalewka nie będzie taka mętna).
Po przemrożeniu owoców wrzuć je do garnka, zalej szklanką wody, dodaj liście aronii i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez około kwadrans.
Teraz odstaw sok na 12 godzin. Następnie odlej go do słoika czy miseczki. Usuń też liście, wsyp cukier i dolej 3 szklanki wody. Ponownie zagotuj i przelej płyn do słoika przez filtr lub gazę. Na koniec dodaj spirytus, dokładnie wymieszaj lub wstrząśnij i przelej nalewkę do butelek.
Pamiętaj, że to jeszcze nie jest docelowa nalewka. Takie alkohole muszą poleżakować – w przypadku nalewki z aronii wskazane jest, aby dać jej minimum pół roku, dzięki czemu nabierze mocy, a jej smak będzie jeszcze lepszy.
Z tego przepisu uzyskasz około 1800 mililitrów nalewki z aronii. Smacznego i na zdrowie!