Mąka kokosowa: jak jej używać w kuchni?

Jerzy Biernacki
26.07.2019

Mąka kokosowa to bez wątpienia jeden z hitów w świecie zdrowego odżywiania. Sięgają po nią przede wszystkim osoby przechodzące na dietę bezglutenową, ponieważ mąka kokosowa jest całkowicie wolna od glutenu. Warto przy tym wiedzieć, że produkt ten nie stanowi idealnego zamiennika chociażby mąki pszennej. Jak go zatem używać w swojej kuchni?

Właściwości mąki kokosowej

Mąka kokosowa tak naprawdę jest mąką tylko z nazwy. Nie da się jej bowiem w pełni używać do wypieków czy dan wytrawnych, co bezpośrednio wynika z jej naturalnych właściwości. Mąka kokosowa nie zawiera żadnych zbóż, jest też zdecydowanie bardziej chłonna niż klasyczna mąką pszenna. Stąd wymaga dodawania większej ilości wody niż podano w przepisie.

Mąka kokosowa uchodzi za wyjątkowo zdrowy produkt żywnościowy i jest w tym sporo racji. Jej główną zaletą jest bardzo wysoka zawartość błonnika – mąka kokosowa ma go aż sześć razy więcej niż pszenna. W dodatku jest to błonnik nierozpuszczalny, a więc szczególnie korzystny dla ludzkiego organizmu, potęgujący uczucie sytości. Z tego powodu włączenie mąki kokosowej do jadłospisu polecamy osobom będącym na diecie redukcyjnej.

Kolejną zaletą mąki kokosowej jest niski indeks glikemiczny. Produkt ten zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów, nie jest więc kaloryczny i nadaje się do spożycia przez osoby chorujące na cukrzycę. Mąka kokosowa zawiera również sporo tłuszczów roślinnych, w tym MCT, które są lekkostrawne, wysokoenergetyczne i wykazują działanie przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.

Prawidłowe stosowanie mąki kokosowej w kuchni

Osoby, które kupią mąkę kokosową i spróbują nią w pełni zastąpić mąkę zbożową niestety będą zawiedzione. Do klasycznych potraw, a także wypieków, nadal trzeba stosować np. mąkę pszenną, z tą różnicą, że można ją mieszać ze zdrowszą mąką kokosową – najlepiej w proporcji 75% (pszenna) do 25% (kokosowa). Pamiętajmy również o dodawaniu większej ilości wody. Danie, do którego przygotowania użyto mąki kokosowej, nabiera innego smaku, bardziej orientalnego, co nie każdemu musi odpowiadać.

Dodatkowo należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu mąki kokosowej. Trzeba ją trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce – wówczas jej przydatność do spożycia znacznie się wydłuży i produktu będzie można używać nawet przez rok.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie