Lody czy sorbety: co wybrać na upalne dni?

Remigisz Szulc
26.07.2019

Latem chętnie sięgamy po chłodne przekąski, które są nie tylko smaczne, ale też ułatwiają przetrwanie fali upałów. Zdecydowanie najpopularniejsze w naszym kraju są oczywiście lody mleczne, jednak stopniowo przybywa też zwolenników sorbetów. Który z tych produktów będzie lepszym wyborem dla osób dbających o to, co jedzą? Sprawdzamy!

Sorbety: właściwości, zalety

Sorbety mają tę przewagę nad lodami, że powstają z owoców. Tym samym dostarczają nam znacznie więcej cennych składników odżywczych, również witamin. Są ponadto bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości. Owocowy smak jest przyjemny, a poza tym sorbety, zwłaszcza przygotowywane w domu, śmiało można traktować jako zalecaną porcję owoców. Wspomnijmy również o tym, że sorbety są mniej kaloryczne niż lody mleczne.

Wadą sorbetów jest to, że desery oferowane w kawiarniach czy restauracjach bardzo często pozostawiają wiele do życzenia w kwestii ich jakości. Zdarza się, że otrzymamy porcję wyrobu „sorbetopodobnego”, który zawiera substancje chemiczne, jak słodziki, barwniki i aromaty. Trzeba na to uważać, a najlepiej po prostu przygotowywać sorbety w domu.

Lody mleczne: nie tylko smaczne

Panuje powszechne przekonanie, że lody mleczne to bardzo niezdrowa przekąska, co nie jest to końca prawdą. Owszem, w dużych ilościach taki deser może zaszkodzić, jednak jeśli od czasu do czasu pozwolimy sobie na porcję dobrej jakości lodów (koniecznie na bazie mleka, a nie śmietanki), to nic złego się nie stanie.

Z dietetycznego punktu widzenia zaletą lodów mlecznych jest to, że dostarczają organizmowi porcję białka oraz wapnia. Samo mleko jest z kolei źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu po zjedzeniu lodów czujemy przypływ energii.

Wady? Lody mleczne przede wszystkim są kaloryczne, a już szczególnie w porównaniu z sorbetami. Dodaje się do nich sporo cukru, na rynku dominują też lody zawierające mleko w proszku, co pogarsza ich jakość. Jeśli dodamy do tego różne „wkłady”, jak kawałki czekolady i bakalie, to zyskamy obraz deseru, który nie powinien być stałym elementem diety osób dbających o linię oraz zdrowie.

Pamiętajmy również, że lodów mlecznych nie mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy oraz alergią na białko mleka krowiego.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.