Kefir z grzybkiem tybetańskim: co warto o nim wiedzieć?

Kefir jest jednym z najzdrowszych napojów dostępnych w sklepach. Od pewnego czasu furorę wśród dietetyków i osób stosujących się do zasad świadomego odżywiania robi specjalna wersja kefiru, wzbogacona o kultury bakterii nazywane grzybkiem tybetańskim. Na czym polega fenomen tego napoju? Czym są tybetańskie ziarna kefirowe? Czy taki kefir może zaszkodzić?

Grzybek tybetański przynosi wiele korzyści dla organizmu

Kefir z grzybkiem tybetańskim, czyli specjalną odmianą żywych kultur bakterii, można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, ale coraz częściej także w hipermarketach. Dietetycy określają go mianem „kefiru na dopalaczach”. Nic dziwnego. Tybetańskie ziarna kefirowe mają wiele dobroczynnych właściwości, co potwierdziły też dokładne badania.

Przede wszystkim grzybek tybetański korzystnie oddziałuje na ludzki układ odpornościowy. Wykazuje działanie antybakteryjne i antygrzybiczne (oczywiście dotyczy to patogennych bakterii), zauważono również, że neutralizuje czynniki nowotworowe. Ponadto tybetańskie ziarna kefirowe mają zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i hamują procesy starzeniowe. Teoretycznie więc kefir z grzybkiem tybetańskim powinien być stałym składnikiem zdrowej diety. Pamiętajmy jednak, że spożywanie tybetańskich ziaren kefirowych może nieść ze sobą także skutki uboczne.

Kto powinien uważać?

Picie dużych ilości kefiru z grzybkiem tybetańskim nie jest zalecane dla osób, które mają osłabioną odporność. Szczególnie dotyczy to ludzi zarażonych wirusem HIV. Wszystko przez to, że w kefirze mogą znajdować się patogenne grzyby, które są czynnikiem chorobotwórczym.

Ponieważ medycyna nie zna pełnego składu mikroflory grzybka tybetańskiego, spożycia kefiru zawierającego te kultury bakterii nie zaleca się osobom chorującym na zapalenie jelit i mającym poważne problemy gastryczne. Ponadto pomysł włączenia kefiru z grzybkiem tybetańskim do diety powinny skonsultować z lekarzem osoby chorujące na cukrzycę i schorzenia przewlekłe.

Kefir z grzybkiem tybetańskim jest stosunkowo mało znanym produktem i jak do każdej nowości dietetycznej, także do niego warto podejść z dużą dozą zdrowego rozsądku. Nie sięgaj po produkty, nawet teoretycznie bardzo zdrowe, które mogą w jakikolwiek sposób Ci zaszkodzić. Jeśli zauważysz jakieś niepokojące objawy po włączeniu kefiru z grzybkiem tybetańskim do diety, natychmiast odstaw napój – być może ma on negatywny wpływ na Twoje zdrowie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.