Stres oksydacyjny jest stanem, w którym dochodzi do zachwiania równowagi między czynnikami utleniającymi, a czynnikami antyoksydacyjnymi w komórkach i tkankach organizmu. Sprzyja to powstawaniu zbyt dużej ilości wolnych rodników, które z kolei są kluczowym czynnikiem ryzyka chorób nowotworowych. Na szczęście istnieją sposoby na to, aby zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Omawiamy je w naszym poradniku.
Stres oksydacyjny ma bardzo poważny wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim może wywoływać długofalowe skutki zdrowotne, na czele z:
Przede wszystkim konieczne jest podniesienie higieny swojego życia. Priorytetem powinno być ograniczenie stresu, który zaburza funkcjonowanie organizmu oraz sprzyja złej diecie, a to właśnie w niej znajdziemy najwięcej składników będących naturalnymi przeciwutleniaczami – wrogami wolnych rodników.
W diecie pozwalającej zapobiegać stresowi oksydacyjnemu nie może zabraknąć przede wszystkim:
Ponadto w diecie osób chcących chronić się przed stresem oksydacyjnym nie może zabraknąć produktów zasobnych w cynk oraz selen.
Dieta zalecana osobom narażonym na stres oksydacyjny musi obfitować w warzywa i owoce. Zalecane dzienne spożycie tych produktów dla osoby dorosłej wynosi 1,2 kilograma.