Jak kupić naprawdę dobry chleb? Zwracaj uwagę na te szczegóły

Piotr Kowalczyk
16.07.2020

Chleb jest podstawą jadłospisu większości z nas. Jemy go na śniadanie i kolację, nierzadko sięgamy po niego do zupy czy innych dań obiadowych. Tym bardziej rozsądnie będzie wybierać tylko taki chleb, który rzeczywiście służy organizmowi, zawiera cenne składniki odżywcze i jest zwyczajnie zdrowy. Niestety, półki sklepowe wręcz uginają się od pieczywa najniższej jakości, a to naprawdę dobre jest trudno dostępne poza małymi piekarniami. Jak więc rozpoznać dobry chleb? Oto szczegóły, które mają znaczenie.

Kolor pieczywa

Dobry chleb nigdy nie jest ani biały, ani brązowy. Ta druga informacja pewnie Cię zaskoczy, bo ukuło się przekonanie, że ciemne pieczywo jest zdrowe i pożywne. Nic bardziej mylnego. Ciemne, czekoladowe zabarwienie najczęściej jest efektem sztuczki polegającej na dodaniu do chleba odrobiny karmelu.

Zapamiętaj więc, że dobry chleb zawsze będzie… brzydki i nieapetyczny. Ma szare zabarwienie, co jest znakiem, że do jego produkcji użyto wysokiego typu mąki z pełnego przemiału lub mąki razowej. W środku znajdują się więc otręby i zarodki ziarna, co niektórym może przeszkadzać, ale przynajmniej gwarantuje, że mamy do czynienia z produktem naturalnym.

Rodzaj mąki

Dobry chleb może zostać wyprodukowany wyłącznie z mąki graham, razowej lub – to najlepsza opcja – mąki z pełnego przemiału. Zawierają one duże ilości otrębów oraz zarodków, co z kolei przekłada się na wysokie stężenie cennego błonnika pokarmowego, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B.

Jeśli sprzedawca nie jest w stanie powiedzieć Ci, z jakiego rodzaju mąki zostało wyprodukowane pieczywo, to przeprowadź test ciężaru. Dobry chleb zawsze będzie bardzo ciężki, a ten tylko udający zdrowy – lekki niczym piórko.

Skład

Bardzo popularną sztuczką producentów pieczywa jest określanie chleba mianem „wieloziarnistego”. To nic innego, jak chleb z mąki pszennej z dodatkiem ziaren np. słonecznika czy dyni. Wygląda ładnie i sprawia wrażenie zdrowego, ale nie ma nic wspólnego z chlebem pełnoziarnistym. Jeśli nie chce Ci się czytać składu, to z zasady staraj się wybierać chleb razowy, pełnoziarnisty żytni, orkiszowy lub gryczany.

Jeśli natomiast chodzi o metodę produkcji – na zakwasie lub drożdżach, to korzystniejsza dla zdrowia jest ta pierwsza opcja. W czasie powstawania zakwasu wytrąca się kwas mlekowy, który ubogaca ludzką florę jelitową. Ponadto taki chleb dłużej pozostaje świeży.

 

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.