Lody to jeden z ulubionych deserów w okresie letnim. Są nie tylko pyszne, ale też przyjemnie orzeźwiają. Nic dziwnego, że wielu z nas nieźle folguje sobie z lotami w czasie wakacji. Musimy natomiast pamiętać, że lody to także słodycze, których nadmiar w diecie jest szkodliwy, głównie za sprawą ogromnych ilości cukru. Dowiedz się zatem, jak jeść lody, aby sobie nie zaszkodzić.
To ważna zasada, której warto się kurczowo trzymać. Jeśli już jeść lody, to najlepiej dobre, wyprodukowane z naturalnych składników. Niestety, za jakością lodów zawsze idzie cena. Dlatego sugerujemy, aby na nich nie oszczędzać, za to jadać je rzadziej.
Codzienne jedzenie lodów nie różni się niczym od codziennego zajadania się żelkami, ciastkami czy mleczną czekoladą. Takie postępowanie jest szczególnie niewskazane u osób z nadwagą czy tym bardziej z otyłością, jak również znajdujących się w grupie ryzyka cukrzycy.
Wieczorne wyjadanie lodów prosto z pudełka do serialu nie jest najlepszym pomysłem. W ten sposób pracujesz na solidną nadwagę, ponieważ przyjmujesz dużą ilość cukru, którego Twój organizm nie zdąży już spożytkować. Poza tym wieczorne jedzenie lodów jest gotowym przepisem na poranny ból gardła.
Tę uwagę kierujemy szczególnie do rodziców, którym zdarza się zaproponować dziecku wieczorne lody zamiast kolacji. Nigdy tak nie postępuj! Dziecko powinno zjeść pełnowartościowy posiłek, a lody z pewnością nie należą do tej grupy. To przekąska, która może stanowić jedynie okazjonalny dodatek do diety.
Najgorsze z dietetycznego punktu widzenia są lody z dodatkami, czyli wszelkiego rodzaju polewami, posypkami czy ciasteczkami i czekoladą. Warto ich unikać, wybierając lody o jak najprostszym składzie, bazujące na mleku i ewentualnie świeżych owocach.