Domowa maseczka z awokado: jak zrobić? Jak działa?

Jerzy Biernacki
18.05.2022

Domowa maseczka z awokado to hit wśród kobiet i młodych dziewczyn, które chcą zadbać o swoją cerę, a przy tym nie wydać zbyt dużo na drogeryjne kosmetyki. Taka maseczka z powodzeniem zastąpi kosztowne produkty znanych marek, jednocześnie dając pewność, że wszystko, co zawiera, pochodzi z natury. Dowiedz się, dlaczego warto stosować maseczkę z awokado i jak ją przygotować w domowych warunkach.

Czego dostarcza nam awokado?

Awokado to bardzo zdrowy produkt spożywczy, którego potencjał można wykorzystać nie tylko poprzez jedzenie, ale także stosując od zewnątrz – na przykład w formie maseczki. Awokado jest bogatym źródłem cennych składników, na czele z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, kwasem foliowym, witaminą A, witaminami z grupy B, witaminą PP, witaminą K oraz witaminą H. Dostarcza również wapnia, potasu oraz bardzo wskazanego w pielęgnacji cery kwasu oleinowego.

Jakie efekty daje domowa maseczka z awokado?

Podstawową korzyścią ze stosowania takiej maseczki jest wyraźne zregenerowanie cery, a tym samym zahamowanie procesów starzeniowych. Obecność kwasów nienasyconych, na czele z kwasem oleinowym, gwarantuje dogłębne nawilżenie skóry oraz jej wygładzenie.

Maseczka z awokado pobudza syntezę kolagenu, dzięki czemu jej regularne stosowanie może przełożyć się na ujędrnienie cery. To forma domowej terapii kosmetycznej, którą szczególnie można polecić posiadaczkom cery suchej, wrażliwej, ze skłonnością do podrażnień.

Przepis na domową maseczkę z awokado

Taką maseczkę wykonasz bez żadnego problemu we własnej kuchni. Mamy dla Ciebie dwa warianty przepisu. W jednym z nich znajduje się cytryna, z której jednak należy zrezygnować, gdy masz cerę wrażliwą i przesuszoną.

Do wykonania podstawowej maseczki z awokado potrzebujesz oczywiście jednego awokado oraz kilku kropel cytryny. Zmieszaj miąższ z płynem, zrób papkę i nałóż na twarz oraz szyję i dekolt. Zmyj letnią wodą po około 15 minutach.

W wariancie dla osób z cerą wrażliwą cytrynę zastępujemy żółtkiem jaja lub miodem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie