Pokrzywa budzi raczej niesympatyczne skojarzenia, natomiast warto wiedzieć, że jest to jedno z najcenniejszych dla zdrowia ziół występujących w przyrodzie. Jeśli tylko masz taką możliwość, to dobrze jest zbierać świeżą pokrzywę i przyrządzać z niej czy to płukanki, czy soki. W tym artykule omawiamy najważniejsze korzyści dla zdrowia z picia soku z pokrzywy.
Pokrzywa jest zasobna w pochodne tyrozyny, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwhistaminowe. Picie soku z pokrzywy może więc łagodzić objawy alergii wziewnych czy alergicznego nieżytu nosa.
Pokrzywa zawiera flawonoidy, które mają działanie stymulujące ludziki układ odpornościowy. Regularne picie soku z pokrzywy może minimalizować ryzyko przeziębienia oraz przyspieszać leczenie różnego rodzaju infekcji.
Sok z pokrzywy ma zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego, zmniejszając dolegliwości żołądkowe i minimalizując ryzyko zachorowania na wrzody żołądka.
Picie soku z pokrzywy jest zalecane osobom, które przechodzą infekcję o podłożu zarówno bateryjnym, jak i wirusowym. Szczególnie dotyczy to takich przypadków, jak lekkie zatrucie pokarmowe, angina, stan zapalny gardła i dziąseł czy afty.
Pokrzywa to bogate źródło żelaza, stąd picie soku z tego zioła może być bardzo wskazane w przypadkach anginy oraz podczas okresowych spadków poziomu żelaza spowodowanych np. operacją, odniesieniem rany czy obfitym miesiączkowaniem.