Dlaczego warto pić sok z pokrzywy?

Andrzej Winnicki
12.09.2023

Pokrzywa budzi raczej niesympatyczne skojarzenia, natomiast warto wiedzieć, że jest to jedno z najcenniejszych dla zdrowia ziół występujących w przyrodzie. Jeśli tylko masz taką możliwość, to dobrze jest zbierać świeżą pokrzywę i przyrządzać z niej czy to płukanki, czy soki. W tym artykule omawiamy najważniejsze korzyści dla zdrowia z picia soku z pokrzywy.

Działanie przeciwalergiczne

Pokrzywa jest zasobna w pochodne tyrozyny, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwhistaminowe. Picie soku z pokrzywy może więc łagodzić objawy alergii wziewnych czy alergicznego nieżytu nosa.

Wzmacnianie odporności

Pokrzywa zawiera flawonoidy, które mają działanie stymulujące ludziki układ odpornościowy. Regularne picie soku z pokrzywy może minimalizować ryzyko przeziębienia oraz przyspieszać leczenie różnego rodzaju infekcji.

Wrzody żołądka

Sok z pokrzywy ma zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego, zmniejszając dolegliwości żołądkowe i minimalizując ryzyko zachorowania na wrzody żołądka.

Działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne

Picie soku z pokrzywy jest zalecane osobom, które przechodzą infekcję o podłożu zarówno bateryjnym, jak i wirusowym. Szczególnie dotyczy to takich przypadków, jak lekkie zatrucie pokarmowe, angina, stan zapalny gardła i dziąseł czy afty.

Anemia

Pokrzywa to bogate źródło żelaza, stąd picie soku z tego zioła może być bardzo wskazane w przypadkach anginy oraz podczas okresowych spadków poziomu żelaza spowodowanych np. operacją, odniesieniem rany czy obfitym miesiączkowaniem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie