Dlaczego warto jeść cukinie? Te powody Cię zaskoczą

Marek Szydełko
23.11.2020

Cukinia jest bardzo smacznym produktem spożywczym, który jednak nie zrobił wielkiej kariery na naszych stołach. Mimo to warto się do niej przekonać. Jej przyrządzanie nie jest wcale trudne, można na jej bazie przygotować wiele pysznych dań, w tym wegetariańskich i wegańskich. Istnieją również czysto zdrowotne powody, dla których warto włączyć cukinię do swojej diety i sięgać po nią regularnie. Te najważniejsze wymieniamy w naszym poradniku.

Jest niskokaloryczna

Po cukinię bez obaw mogą sięgać osoby będące na diecie redukcyjnej, mające sporą nadwagę oraz otyłe. Jest to bardzo niskokaloryczny produkt – 100 g miąższu zawiera zaledwie 15 kilokalorii. Jednocześnie składniki znajdujące się w cukinii wspomagają przemianę materii. Warto również wspomnieć o potasie, którego skarbnicą jest cukinia. Zapobiega on zatrzymywaniu wody w organizmie, co ma bardzo pozytywny wpływ na redukcję masy ciała.

Na odkwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu dolegliwości – pogorszenia samopoczucia, wzdęć, osłabienia, braku koncentracji, problemów trawiennych. W takiej sytuacji warto co jakiś czas zafundować sobie zabieg odkwaszający, do którego świetnie nadaje się właśnie cukinia. Przywraca ona równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Dla cukrzyków

Osoby chorujące na cukrzycę muszą bardzo ostrożnie dobierać produkty do swojego jadłospisu. Na szczęcie bez żadnego ryzyka można w nim umieścić cukinię. Jest to warzywo charakteryzujące się bardzo niskim indeksem glikemicznym, zawierające niewiele węglowodanów. Zjedzenie cukinii, nawet w dużej ilości, nie powoduje więc gwałtownego wyrzutu cukru.

Idealna na dietetyczny detoks

Detoks jest bardzo modnym, a przy tym korzystnym sposobem na to, aby szybko pozbyć się z organizmu nagromadzonych w nim toksyn oraz zbędnych składników przemiany materii. Istnieje wiele przepisów na detoks, ale radzimy przetestować ten z udziałem cukinii. Ponieważ warzywo to w 90% składa się z wody, nie wiąże żadnych toksyn, metali czy innych trucizn, ale wręcz usprawnia ich wydalanie. Dieta oparta na cukinii, stosowana przez kilka dni, przyniesie więc świetne efekty oczyszczające organizm od wewnątrz.

Ponadto warto wspomnieć, że cukinia jest zasobna w witaminy z grupy B (które wspomagają pracę mózgu i całego układu nerwowego) oraz w jod i kwas foliowy – oba te składniki są szczególnie pożądane w diecie kobiet spodziewających się dziecka i karmiących piersią.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.